Stadsherstel koopt Westzijderkerk en maakt er een cultuurcentrum van

Foto: Google Street View

Stadsherstel Amsterdam koopt de Westzijderkerk van de Protestantse Gemeente Zaandam om er samen met de Zaanse ondernemers Niels Busch en Gerbrand Klop een cultureel centrum van te maken. De Noorderkerk aan de Heijermansstraat behoudt daarmee zijn functie als godshuis.

Afgelopen week is de knoop doorgehakt. De Westzijder- of Bullekerk is al jaren in gebruik voor concerten en dat zal zo blijven, maar een poppodium zal het zeker niet worden, zo laten de betrokken partijen weten. Behalve muziekuitvoeringen zullen er in de toekomst ook andere culturele activiteiten plaatshebben. Incidenteel blijft de kerk beschikbaar voor rouw- en trouwdiensten.

Toekomst veilig gesteld

De Westzijderkerk stamt uit 1640. Door de verkoop hoopt de Protestantse Gemeente de toekomstvan het gebouw ‘voor tientallen jaren’ veilig te stellen. Na vragen van de ChristenUnie over de toekomst van afgestoten kerkgebouwen in Zaanstad liet het college onlangs weten te werken aan een inventarisatie van alle kerken, om zo een beeld te krijgen van de (on)mogelijkheden met dit erfgoed.

Reacties