Het woningtekort loopt de komende twee jaar nog verder op

Foto: Pixnio

Er kwamen in Zaanstad in 2016 en 2017 zo’n 1400 huishoudens bij en maar 1100 woningen, zo blijkt uit de provinciale Monitor Woningbouw waarin wordt bijgehouden hoeveel woningbouwplannen gemeenten maken en hoeveel daarvan uiteindelijk ook worden uitgevoerd. Verlichting van de krapte op de Zaanse huizenmarkt is voorlopig niet in zicht.

Er zijn in de afgelopen twee jaar in onze provincie bijna 12.000 woningen minder gebouwd dan gepland. In heel Noord-Holland is volgens de gemeenten tot 2050 ruimte voor 411.700 nieuwe woningen. Tot 2040 wordt behoefte geschat op 220.000. Op basis van de bevolkingsprognose hadden er de afgelopen twee jaar 32.500 gebouwd kunnen worden, maar het werden er maar 20.700. Daarmee is het tekort verder opgelopen, vooral in de zuidelijke helft van de provincie.

Grote verschillen

De verschillen tussen de regio’s zijn groot: van een relatief ontspannen woningmarkt in de Kop van Noord-Holland met een tekort van 0,3 procent tot een gespannen woningmarkt in Amsterdam, waar het tekort nu 6,5 procent is. Zaanstad zit met 5,2 procent ook in de top wat betreft de woningnood. Bij een tekort van twee procent of meer wordt gesproken van een gespannen woningmarkt.

Het aantal verleende bouwvergunningen vertoont tot en met het eerste kwartaal van dit jaar een stijgende lijn, maar blijft nog wel onder de piek van 2015. In Zaanstad nam het aantal verleende bouwvergunningen in de afgelopen twee jaar niet of slechts in zeer geringe mate toe. Naar verwachting zal dit de komende twee jaar ook gelden voor de productie, aldus de Monitor Woningbouw: ‘Dit is gezien de woningbehoefte geen gewenste ontwikkeling.’ Het aantal verleende bouwvergunningen voor huizen ligt in heel Noord-Holland net onder de 11.000.

De provincie heeft een budget van vijftien miljoen euro beschikbaar gesteld om knelpunten in de woningbouw op te lossen. Die liggen zowel bij marktpartijen, met een overvolle orderportefeuille, als overheden. De provincie draagt onder meer bij aan een flexibele pool met ambtenaren die ervoor moeten zorgen dat meer bestemmingsplannen worden vastgesteld en bouwvergunningen sneller verleend worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen