Rotterdamse vinding verkleint kans op paalrot in tijden van grote droogte

Foto: Wikipedia

In het Rotterdamse Kleiwegkwartier is een bijzondere pomp in gebruik genomen die kwetsbare houten funderingen onder woningen nat houdt tijdens perioden van grote droogte. Net als Zaanstad kampt de havenstad met veel paalrot onder oude woningen.

De nieuwe pomp is de uitkomst van een bewonersinitiatief dat werd gesteund door de gemeente en het hoogheemraadschap. Hij is aangesloten op een ondergrondse persleiding en zorgt in periodes als de afgelopen droge zomer voor een aanvulling van het grondwater. Zo zijn de kwetsbare houten funderingspalen beter beschermd tegen de verwoestende paalrot.

Het zou tientallen miljoenen kosten om alle 800 gevaar lopende huizen in de wijk opnieuw te funderen en de door de bewoners aangedragen oplossing vergde ‘maar’ iets meer dan drie ton. Het water wordt vanuit de singel onder de huizen gepompt. Bij eerdere testen bleek dat het waterpeil inderdaad steeg, zodat alle palen weer onder water kwamen te staan.

Info via een app

De bewoners kunnen via een app dagelijks de waterstand in de gaten houden. Als de proef ook op de langere termijn een succes is, dan is er een mogelijk goedkope oplossing voor een groot probleem gevonden. Hoewel de constructie niet één op één kan worden overgenomen: de grond moet doordringbaar zijn en bovendien moet er oppervlaktewater in de buurt zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen