Actieplan Rode Kruis als gevolg van dood Dam tot Damloopster in 2016

Foto: Wikipedia

Het Rode Kruis heeft de familie van een jonge vrouw die in 2016 overleed na de Dam tot Damloop ‘diepe excuses’ aangeboden. De loopster werd vlak voor de finish in de Peperstraat in Zaandam onwel en overleed een paar dagen later aan een hitteberoerte.

Hulpverleners van het Rode Kruis maakten een verkeerde inschatting en gaven niet de juiste hulp, zegt de nieuwe algemeen directeur van het Rode Kruis, Marieke van Schaik, op de website van de organisatie. Het Rode Kruis helpt jaarlijks bij meer dan 10.000 evenementen met duizenden vrijwilligers.

Actieplan

Om de veiligheid van de deelnemers aan grote evenementen te kunnen blijven garanderen lanceert het Rode Kruis het actieplan Veilig sporten, veilig deelnemen, veilig feesten. Hulpverlening moet mee blijven groeien met de snelle ontwikkelingen in evenementenland, aldus Van Schaik.

De ‘afschuwelijke gebeurtenis’ in Zaandam heeft volgens haar ‘een hoop dingen blootgelegd die scherper en beter moeten’. ‘In de hulpverlening zelf, maar ook in de manier waarop we leren van hulpverlening die niet goed gaat. Daar zijn we hier echt in te kort geschoten. Ook was de nazorg voor en de communicatie met de familie ronduit onvoldoende.’

Professionaliteit

Kort na haar aantreden ging Van Schaik kijken bij de laatste editie van de Dam tot Damloop en kwam onder de indruk van de professionaliteit van het team van het Rode Kruis dat daar aanwezig was. ‘Het is een enorme logistieke operatie om te zorgen dat die bijna 90.000 deelnemers en evenzovele toeschouwers op onze hulp kunnen vertrouwen.’ Dat mag de organisatie echter niet blind maken voor die momenten waarop het niet goed gaat, waarschuwt ze. ‘Het is onze verantwoordelijkheid als Rode Kruis dat fouten zo veel mogelijk worden uitgesloten.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen