De flats Perim en Pharus in Peldersveld worden als eerste aangesloten op het toekomstige warmtenetwerk, waarna de bewoners van 2200 appartementen in het vierde kwartaal van 2019 kunnen profiteren van lokaal opgewekte, schonere energie. En van een lagere energierekening.
Warmtenetwerk Zaanstad BV in oprichting heeft om dat te bereiken de transportvergoeding die de energieleverancier moet betalen moeten verlagen, omdat anders de business case niet rond te breien was, zo schrijft het college aan de raad. Die lagere inkomsten voor de besloten vennootschap, waar de gemeente een aandeel van 44 procent in neemt, worden volgens onderzoek echter gecompenseerd door een hogere marktwaarde van het bedrijf. Zaanstad steekt er 4,25 miljoen euro in.
Landelijke ontwikkelingen
Landelijke ontwikkelingen van de afgelopen maanden zoals het Klimaatakkoord, de Urgenda-uitspraak, de energiewetgeving en de ontwikkeling dat fossiele energie zwaarder belast gaat worden stuwen de verwachting dat de vraag naar en waarde van duurzame warmte zal toenemen, wat zich vertaalt in een hogere marktwaarde van Warmtenetwerk Zaanstad BV. Die zal nu daadwerkelijk worden opgericht.
[embed][/embed]
De verwachting is dat daarna de aanleg van het warmtenet rond de jaarwisseling kan beginnen. Dat betekent dat de biomassacentrale gerealiseerd wordt die de warmte gaat leveren en het warmtenetwerk dat het transport van mogelijk maakt.
Lagere rekening
De woningcorporaties Parteon en Rochdale en de besturen van de Verenigingen van Eigenaren van de Pharus en de Perim staan achter de keuze voor een warmtenet. Een belangrijke randvoorwaarde van de corporaties was van begin af aan dat het warmtenet moet leiden tot een lagere rekening voor de huurder, met de huidige warmterekening op basis van aardgas als het vertrekpunt. ‘De definitieve tarieven voldoen aan deze eis en dragen in positieve zin bij aan draagvlak bij gebruikers,’ aldus het college in de informatiebrief aan de gemeenteraad.
[embed][/embed]