WOB-verzoek en vraag om preventieve hechtenis Michael van Zeijl; geen noodverordening

Foto: Pixabay

Een inwoner van Zaanstad heeft op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur een verzoek ingediend bij de gemeente om te weten te komen of de aanvraag voor de landelijke Sinterklaasintocht in Zaandijk is getoetst aan artikel 8 uit het Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin een verbod op negatieve stereotypering van mensen is opgenomen.

Hij wil ook weten of er in een mogelijke noodverordening staat dat het een ieder verboden is om ’op of aan de openbare weg bivakmutsen, helmen, sjaals of andere middelen voor handen te hebben, te dragen of te gebruiken met het kennelijke doel om herkenning te bemoeilijken’ en ‘racistische, beledigende dan wel aanstootgevende uitingen mee te voeren en/of te roepen.’

Voorlopig geen sprake van noodverordening

Er is voorlopig geen sprake van een noodverordening. Burgemeester Jan Hamming heeft op vragen van de VVD geantwoord dat wel alle voorbereidingen worden getroffen om indien noodzakelijk een dergelijke maatregel snel te kunnen inzetten.

Volgens de burgemeester staat de veiligheid van de kinderen voorop. Daarnaast hecht hij waarde aan het recht om te demonstreren. Hamming zal bij voorbaat demonstraties niet verbieden, maar zeker optreden wanneer er wanordelijkheden ontstaan of wanneer dat nodig is ter bescherming van de gezondheid of in het belang van het verkeer. In het uiterste geval kan dat leiden tot het beëindigen van demonstraties.

Gemeente, politie en OM werken nauw en intensief samen om te zorgen dat het evenement straks veilig verloopt, aldus een verklaring van de gemeente, zodat ouders en kinderen volop kunnen genieten van de intocht. Dit betekent onder meer dat geprobeerd wordt om afspraken te maken met de demonstranten die officieel een kennisgeving indienen.

‘Zet leider De Grauwe Eeuw preventief vast’

De Partij voor Ouderen en Veiligheid heeft naar aanleiding van recente tweets van voorman Michael van Zeijl van de linksextremistische groep De Grauwe Eeuw voorgesteld om hem tijdens de intocht preventief vast te zetten. Van Zeijl is onlangs veroordeeld voor de oproep die hij vorig jaar deed om ‘een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten’. ‘Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen getuige ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten,’ schreef hij toen.

Nu poseert met een petje met de tekst ‘Sinterklaas sniper’ op en deelde een foto van John F. Kennedy tijdens diens fatale autorit door de straten van Dallas, vlak voordat hij werd doodgeschoten. Op de plek van de Amerikaanse president is Sinterklaas gefotoshopt, met de tekst ‘Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen’.

De POV heeft naar aanleiding hiervan Hamming verzocht om Van Zeijl te kwalificeren als ‘ongewenst persoon’ en ‘indien nodig in preventieve hechtenis te nemen’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen