VVD pleit voor noodverordening rondom landelijke intocht Sinterklaas

Foto: Wikimedia

De VVD wil dat de burgemeester rond de landelijke Sinterklaasintocht op 17 november een noodverordening van kracht laat zijn, met een algeheel demonstratieverbod om ernstige ongeregeldheden te voorkomen. ‘In het voetbalstadion zetten wij ook niet de hooligans naast het kindervak.’

De VVD heeft alle intochten van de afgelopen jaren doorgelicht en concludeert dat die sinds 2014 nooit meer rustig zijn verlopen door de hoog oplopende emoties rond het uiterlijk van Piet. ‘De VVD vindt het zeer belangrijk dat dit mooie kinderfeest een kinderfeest blijft en dat voor iedereen die naar de intocht gaat kijken op de eerste plaats hun veiligheid gegarandeerd wordt,’ schrijft fractievoorzitter Marianne de Boer in vragen over die veiligheid aan het college.

Maassluis het rustigst

Van alle intochten sinds 2014 liep die in Gouda in dat jaar met meest uit de hand, terwijl die in Maassluis in 2016 er in positieve zin uitsprong. ‘Een groot verschil tussen de intocht van 2016 en de andere jaren is dat er tijdens de intocht in Maassluis een noodverordening van kracht was en demonstreren verboden was. Daarnaast bood de noodverordening de politie meer mogelijkheden om de veiligheid te garanderen, onder andere doordat preventief fouilleren bij een noodverordening is toegestaan. Door de noodverordening ook in het naastgelegen Rotterdam van kracht te laten zijn, konden demonstranten vroegtijdig worden opgevangen om onrust rondom de Sinterklaasintocht te voorkomen,’ aldus De Boer.

‘Vrijheden begrensd als veiligheid in het geding is’

De VVD is een hoeder van de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging, maar ‘vindt dat deze vrijheden begrensd zijn op het punt waarbij de veiligheid van anderen in het geding komt’. Op basis van de voorgaande edities wordt geconcludeerd dat de kans op ongeregeldheden zeer groot is. Een noodverordening is daarop het juiste antwoord, aldus de VVD.

De fractie wil daarom van burgemeester Jan Hamming, verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid, horen hoe die daar over denkt. Is de burgemeester van plan om demonstraties op 17 november te verbieden?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen