SP, GL en PvdD willen speculatiebeding nieuwbouw én meer sociale huur

Foto: Pixabay

GroenLinks, de SP en PvdD willen dat de gemeente maatregelen neemt om speculatie met nieuwbouw aan banden te leggen.

Ondanks de razendsnel oplopende prijzen moet er door het grote aantal gegadigden voor nieuwbouwhuizen vaak om geloot worden, en dat sommige huizen daarna alweer te koop staan zonder ooit bewoond te zijn geweest is de drie fracties een doorn in het oog. Ze vragen het college beleid te ontwikkelen om dit tegen te gaan.

Sociale huur

Daarnaast roepen de partijen B & W op om een plan van aanpak te maken zodat nog in deze collegeperiode daadwerkelijk 30 procent van de nieuwbouw sociale huur wordt. Ondanks alle gemeentelijke ambities op het gebied van bouwen en wonen blijft de wachttijd voor starters onverminderd lang – inmiddels ruim elf jaar – en loopt zelfs verder op.

In het coalitieakkoord 2018-2022 is afgesproken jaarlijks 1000 huizen aan het woningbestand toe te voegen, waarvan 300 sociale huurwoningen, Dit jaar bedraagt dat aantal echter nul en volgend jaar worden er slechts 49 opgeleverd. De beide moties van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de Socialistische Partij waarin de oproepen verwoord zijn worden op 13 november behandeld als onderdeel van de begrotingsbehandeling.

Gisteravond stelde Rosa-raadslid Ruud Pauw tijdens de raadsvergadering voor om meer in te zetten op het ombouwen van kantoren en andere geschikte panden tot woningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen