MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen dreigen om te vallen

Foto: Google Street View

Het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten en Emmeloord hebben vandaag uitstel van betaling aangevraagd. In Slotervaart wordt gevreesd dat een faillissement onafwendbaar is. Sluiting vergroot de druk op de overige ziekenhuizen in de stad en in de regio.

In de afgelopen dagen is gebleken dat Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering omdat ze geen vertrouwen meer hebben in een gezonde financiële toekomst en evenmin in een reddingsplannen waarbij fors moest worden bezuinigd. De patiëntenzorg is niet in het geding, want daarbij gaat het om een wettelijke taak van de verzekeraars. Op termijn dreigen circa 2500 medewerkers hun baan te verliezen.

Tijdelijke opnamestops aan de orde van de dag

Juist vandaag kwam Het Parool met het verhaal dat van januari tot en met augustus dit jaar de Amsterdamse ziekenhuizen en Amstelland in Amstelveen bijna 2800 keer een opnamestop af moesten kondigen voor een spoedafdeling, wegens een tekort aan personeel. Volgens het Roaz, het samenwerkingsverband van de acute zorg in Noord-Holland en Flevoland, is dat een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een jaar eerder. Elke dag zou elf keer ergens in Amsterdam een spoedeisende hulp, een eerste harthulp of shockroom-traumakamer tijdelijk dichtgaan voor nieuwe patiënten.

Paradoxaal genoeg heeft Amsterdam een overschot aan ziekenhuisbedden, maar een tekort aan artsen en vooral verpleegkundige. Als een spoedpost om die reden tijdelijk sluit, zijn er nu nog genoeg uitwijkmogelijkheden. Maar de ziekenhuizen buiten de regio hebben inmiddels ook opnamestops, zoals die in Alkmaar en Hoorn en ook het Zaans Medisch Centrum krijgt vacatures maar uiterst moeizaam vervuld.

In 2006 al langs de afgrond

Het Slotervaartziekenhuis dreigde in 2006 ook al failliet te gaan, maar werd toen gered door de Meromi Holding uit Velsen-Noord. Aysel Erbudak ging het ziekenhuis leiden als bestuursvoorzitter, maar in 2013 schorste de Raad van Commissarissen haar vanwege al te solistisch optreden. Het jaar daarop startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar haar.

Het gevolg daarvan was een rechtszaak met als uitspraak dat Erbudak 1,7 miljoen euro moet terugbetalen aan het Slotervaart, omdat ze dat bedrag onrechtmatig aan het ziekenhuis onttrokken heeft. Die zaak is nog niet afgerond.

Eigendom MC Groep

De betrokken ziekenhuizen zijn inmiddels eigendom van de MC Groep van de ondernemers Loek Winter en Willem de Boer. De Boer was tot voor kort bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, maar kondigde vorige maand plotseling zijn vertrek aan.

Amsterdam liet vanmiddag weten dat Zilveren Kruis als de grootste zorgverzekeraar in de regio de gemeente ervan heeft verzekerd dat de ziekenhuiszorg niet in de knel komt en dat een eventuele verandering van medische specialistische zorg goed opgevangen kan worden. ‘Ook is er voldoende capaciteit voor medisch specialistische zorg in de regio beschikbaar.’

Minister verwacht geen problemen

Volgens minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft sluiting van de ziekenhuizen geen gevolgen voor de toegankelijkheid van de spoedeisende hulp (SEH). De norm is dat iedereen in Nederland binnen 45 minuten bij een SEH kan zijn. Ook bij sluiting van de SEH-afdelingen in Amsterdam en Lelystad blijft het aantal mensen dat die norm niet haalt gelijk, aldus Bruins.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen