Aandacht voor de Quercus x turneri in het Kogerpark in Zaanse Natuur en Milieu Krant

Foto: Wikimedia / Vojtěch Zavadil

Kontakt Milieubeheer Zaanstreek maakt een inventarisatie van bijzondere bomen in Zaanstad en vraagt inwoners daarbij te helpen. In de herfsteditie van de gezamenlijke krant van de Zaanse Natuur en Milieu Organisaties wordt aandacht geschonken aan een bijzondere Oostenrijkse eik (de Quercus x turneri), die te vinden is in het Kogerpark.

De altijd groenblijvende eik nabij de ijsbaan is een kruising tussen de steen- en de zomereik en is ergens rond 1760 ontstaan in de kwekerij van Spencer Turner in het Britse graafschap Essex. In de koninklijke botanische tuin Kew Gardens in Londen staat een Quercus x turneri uit 1798, die voor het eerst in 1838 bloeide. Een tweede exemplaar in dezelfde tuin kreeg de naam Quercus x turneri ‘Pseudoturneri’ en bloeide voor het eerst in 1880. Over de oorsprong van dit exemplaar bestaat onduidelijkheid.

De eik is winterhard en kan temperaturen tot -20 graden aan. Hij ontwikkelt zich vanuit een struikvorm tot een soms meerstammige boom met een hoogte van acht tot tien meter met een zeer dicht bladerdak. De bladeren zijn smal, met een wigvormige voet en regelmatige, korte, naar voren gerichte afgeronde lobben. Het blad is leerachtig van boven, donker groen en iets glanzend en deze bladeren staan op viltige twijgen.

Het blad valt pas na de winter af. De bloei komt gelijk met het blad en dan ontwikkelen zich de eikeltjes. Deze vallen na een maand al af, aldus de omschrijving in de Zaanse Natuur en Milieu Krant.

Weinig aangeplant

De Oostenrijkse eik is weinig aangeplant en daarom alleen al om die reden een bijzondere boom. In het Kogerpark staat een nog jong exemplaar. De boom is ook te vinden in de Hortus en Artis in Amsterdam.

Lang niet alle bijzondere bomen in Zaandam zijn bij Kontakt Milieubeheer Zaanstreek bekend. Wie wil helpen door bomen bij KMZ te melden kan de informatie mailen naar KMZ ([email protected]) of naar Monique Zonneveld (m.zonneveld28@upcmail.nl).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen