Tweede Coentunnel krijgt hittewerende bekleding als extra veiligheidslaag

Foto: Wikipedia / Marion Golsteijn

Vier al in gebruik zijde tunnels – waaronder de Tweede Coen – en een tunnel die nog in aanbouw is worden voorzien van hittewerende bekleding. Uit onderzoek is gebleken dat de bij de bouw gebruikte betonsoort bij extreem hoge temperaturen minder lang standhoudt dan was verondersteld.

De overige kunstwerken zijn de Salland-Twentetunnel in de N35, de Ketheltunnel in de A4, de Koning Willem Alexandertunnel in de A2 – allemaal in de afgelopen tien jaar opgeleverd – en de in aanbouw zijnde Gaasperdammertunnel in de A9. De eerste vier zijn nog steeds veilig voor weggebruikers, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De laatste wordt tijdens de bouw al aangepast.

Hittewerende bekleding

Met proeven is aangetoond dat met hittewerende bekleding op het beton de tunnels weggebruikers voldoende bescherming zullen bieden bij een extreem grote brand. Naar verwachting starten de werkzaamheden aan de eerste tunnel in 2020. Er moet voor elk van de vier een specifiek ontwerp gemaakt worden, dus is de volgorde van het werk op dit moment nog niet te voorspellen.

Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan naar tunnels die zijn opgeleverd tussen 2000 en 2008.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen