Telefonische toezegging wethouder drie maanden na dato aanleiding voor vragen

Foto: Google Street View

Denk heeft bijna drie maanden na dato schriftelijke vragen gesteld over een telefoongesprek tussen POV-raadslid Ton Brekelmans en wethouder Hans Krieger (VVD) dat aan de orde kwam tijdens de raadsvergadering van 19 juli.

Bij de behandeling van een motie over de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de sloop en nieuwbouw van de moskee aan de straat Madagaskar in Zaandam zei Brekelmans destijds van de wethouder de telefonische toezegging te hebben gekregen dat het positieve besluit over de uitbreiding van de moskee zou worden ingetrokken. Krieger zou Brekelmans daarbij verzocht hebben om niet naar buiten te treden met deze informatie.

Transparantie

Nu pas is Denk daarover in de pen geklommen er vraagt Sebnem Pancar namens haar fractie of het college op de hoogte was van de toezegging die door Krieger is gedaan zonder dat het onderwerp met de raad was besproken. Ging het hierbij om een collegebesluit en wat gaat het college doen met deze toezegging? Is het college het met Denk eens dat de besluitvorming in dit geval niet bepaald transparant is geweest?

De fractie noemt het nu ‘onacceptabel’ dat een wethouder ‘telefonische toezeggingen’ doet aan een individueel raadslid ‘en daarmee de voltallige gemeenteraad buitenspel zet’. Pancar wil bovendien weten wat er aan gedaan gaat worden om een herhaling van een dergelijke situatie te voorkomen.

Nieuwe overlegronde

In juli werd naar aanleiding van het verzet in de Vijfhoek tegen de uitbreiding van de Essalam moskee besloten om de zaak nog eens tegen het licht te houden. Gezien de verwachte bezoekersaantallen, de parkeeroverlast en geluidshinder als gevolg van onderwijs in het weekeinde werd een nieuwe overlegronde tussen de gemeente en het moskeebestuur noodzakelijk geacht. Wat daarvan tot op heden de resultaten zijn is nog niet bekend. De gemeenteraad krijgt er uiteindelijk het laatste woord over.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen