Verdachten van betrokkenheid bij moord in Zaandam blijven in hechtenis

Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat er meer dan twee mensen betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de moord op Alexander Gillis in februari 2014 in Zaandam. Tijdens de tweede pro formazitting met de al geïdentificeerde verdachten Gökhan C. (30) en Illiass K. (30) werd gisteren besloten dat dit tweetal in hechtenis blijft tot de volgende zitting op 10 januari.

Het OM is al een eind gekomen met het ontcijferen van de gesprekken die die twee voerden met hun Pretty Good Privacy-telefoons (PGP’s) en hoopt dat dit naar meer betrokkenen leidt. Na het kraken van de server van Ennetcom, de leverancier van versleutelde telefoons, is een stroom aan informatie op gang gekomen maar nog niet alle mogelijk relevante gesprekken zijn ontleed.

Schutter zelf doodgeschoten

C. en K. worden naast de moord ook verdacht van een poging tot het doden van een neef van Gillis. De schutter die Gillis voor de huisdeur van zijn vriendin in de Pieter Jelles Troelstralaan van het leven beroofde is volgens het OM de Iraniër Massod Amin Hosseini, die op 3 september 2014 zelf het leven liet door een kogel in Amsterdam-Osdorp.

Het OM vermoedt dat de moord op Gillis bedoeld was als wraak voor twee mislukte aanslagen op topcrimineel Gwenette Martha. Gillis zou mogelijk informatie over Martha hebben gelekt. De laatste werd in 2014 alsnog geliquideerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen