Wormerveerse werkgroep dreigt met rechtszaak over bouwplan Zuideinde

Een impressie van de geplande nieuwbouw.
Een impressie van de geplande nieuwbouw.
Foto: Bot Bouw /Sarch Architecten

De werkgroep Zuideinde Wormerveer Hoogbouw Vrij is niet van plan om na elf jaar de strijdbijl te begraven nu het college een in haar ogen veel te kolossaal bouwplan wil goedkeuren voor het terrein op de hoek van het Zuideinde en de Celebesstraat, net ten zuiden van de Dubbele Buurt. ‘Als u het bouwplan niet stopt is een juridische procedure tegen de gemeente voor ons de enige mogelijkheid,’ schrijft de werkgroep aan de raad.

Het nieuwe plan lijkt in de ogen van de werkgroep ondanks de nodige aanpassingen nog steeds verdacht veel op de plannen die in 2009 door de gemeente werden afgewezen, ‘met een argumentatie van maar liefst negen pagina’s’. En het in 2011 vastgestelde bestemmingsplan moet er niet voor niets voor worden gewijzigd, terwijl dat juist beoogde om de historische wand met een afwisseling van lage woningen en iets hogere pakhuizen te beschermen.

Alternatief plan

De werkgroep ontwikkelde in de tussentijd een alternatief plan dat ook volgens buurtbewoners mooi past binnen de bestaande bebouwing, geen blinde muur laat verrijzen in de Celebesstraat en bijna evenveel appartementen oplevert als het plan dat nu op tafel ligt. ‘Helaas heeft de supervisor van ZaanIJ ons niet te woord willen staan en maakte de gemeente geen gebruik van ons aanbod om mee te denken over een nieuwe gebiedsvisie,’ schrijft de werkgroep nu aan de gemeenteraad.

Ook Historische Vereniging Wormerveer tegen

U zult begrijpen dat wij zeer teleurgesteld zijn over deze gang van zaken. Wij hebben elf jaar lang tegen deze plannen geageerd zonder ook maar het idee te hebben gehad serieus te zijn genomen.’ De werkgroep staat overigens niet alleen: ook de Historische Vereniging Wormerveer keerde zich drie jaar geleden al tegen al te grootschalige bebouwing op die plek in het dorp. ‘Overigens heeft de vereniging nooit een antwoord op deze brief gekregen,’ aldus het nieuwe schrijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen