College akkoord met omstreden bouwplan Zuideinde-Celebesstraat Wormerveer

Een impressie van de geplande nieuwbouw.
Een impressie van de geplande nieuwbouw.
Foto: Bot Bouw /Sarch Architecten

Het college is akkoord met de bouw van 39 appartementen en parkeergelegenheid op de hoek van de Celebesstraat en het Zuideinde in Wormerveer. Frits Palmboom, de stedenbouwkundig supervisor van het gebied geeft er binnenkort voor de gemeenteraad nog een technische presentatie over.

De bouwplannen aan de boorden van de Zaan in Wormerveer zijn lokaal zeer omstreden, maar B & W vinden het geen bezwaar dat de hoogte van de oorspronkelijke bebouwing lager is dan die van de geplande panden. De maximale hoogten conform het bestemmingsplan zijn vijf, negen en twaalf meter. In het bouwplan zijn hoogten aangevraagd van circa 13,92, 15,26, 18,60 en 21,20 meter.

Van 53 naar 39 wooneenheden

Er zijn al langer plannen om op deze plek appartementen te bouwen. In eerste instantie was sprake van 53 wooneenheden, maar dat plan sneuvelde tien jaar geleden. Inmiddels is dit teruggebracht tot 39 appartementen en is de bouwmassa met 4400 kubieke meter verminderd. Aan de kant van de Celebesstraat bestond het eerste bouwplan bijvoorbeeld uit drie bouwlagen en dat is er nu één geworden. Ook aan het Zuideinde is de aan de bestaande bebouwing grenzende nieuwbouw met één etage verlaagd. Daarnaast is het gevelbeeld veranderd en is het parkeren inpandig opgelost.

Gepland zijn gelijkvloerse woningen voorzien van een lift waarmee de woningen levensloopbestendig zijn en voor verschillende omstandigheden geschikt. Of het om huur- of koopwoningen gaat is nog niet duidelijk.

Verzet van de buurt

De Kerngroep Zuideinde/Celebesstraat Wormerveer hoogbouw vrij is het niet eens met de massa en hoogte van het bouwplan. Ze verwijst daarbij naar de geweigerde vergunning uit 2008 en stelt daarbij dat de gemeente het bouwplan toen ook te massaal en te groot vond voor het gebied.

Uiteindelijk is als handreiking richting de kerngroep het aan de bestaande bebouwing grenzende bouwdeel met één bouwlaag verlaagd en voorzien van drie dwarskappen in plaats van een plat dak. Dit bouwdeel is tevens uitgevoerd in een historiserende bouwstijl, als intermediair tussen de bestaande bebouwing en de nieuwbouw,’ schrijft het college, dat toegeeft dat deze aanpassingen door de kerngroep onvoldoende zijn.

Bezonning

Een bezonningsstudie heeft volgens het college opgeleverd uitgevoerd dat er bij het bedrijfspand aan de Dubbele Buurt 29 sprake is van een negatief effect, maar dat weegt minder zwaar omdat het niet om een woning gaat. Bij de huizen en bedrijfspand aan de Warmoesstraat en de Dubbele Buurt 22 t/m 24 b is er alleen rond de langste dagen van het jaar in juni een negatief effect. ‘Aangezien het de voorgevel van de woningen betreft en dat tot uiterlijk 10:00 uur, is het negatieve effect beperkt.’

Bestemmingsplanwijziging

Om het bouwplan mogelijk te maken wil het college het bestemmingsplan aanpassen, onder meer omdat de appartementen voorzien in de schreeuwende behoefte aan woningen in de gemeente en omdat aspecten als geur en geluid geen belemmering opleveren voor het bouwplan. De woongebouwen vervangen de sinds 2008 leegstaande en vervallen bedrijfspanden op de hoek van beide straten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen