Villa en bijbehorend weidemolentje De Kroosduiker nog steeds te koop

Foto: YouTube / Still uit de video van Makelaars Heule

De huizen vliegen over de toonbank in onze contreien, maar de villa met bijbehorend molentje aan de Ringdijk 1 in Zaandam staat nog steeds te koop. Samen te bemachtigen voor 1.795.000 euro.

De villa op 10.000 vierkante meter eigen grond stamt uit 1979, maar molen De Kroosduiker is veel ouder. Het weidemolentje in de Kalverpolder stond oorspronkelijk bij de blauwselfabriek in Westzaan. Hij werd in 1933 gebouwd door de bekende weidemolenbouwer Rem uit Wormer.

Naar Harmelen…

In 1960 werd De Kroosduiker verplaatst naar het Utrechtse dorp Harmelen, nadat de molen verkocht was aan de familie Dolman. Daar stond de molen langs de Oude Rijn achter de korenmolen De Verwachting, die in 1983 afbrandde. In 1989 werd de molen geschonken aan de Zaanstreek, onder meer omdat de familie de onderhoudskosten niet meer kon opbrengen.

… en weer retour

In 1990 werd de terugkeer naar de Zaanstreek afgerond en hoewel De Kroosduiker een gemeentelijk monument werd, luidde de website molendatabase.nl eind 2010 de noodklok. De molen verkeerde in een zeer slechte staat, wat er onder andere toe leidde dat de staart er door verrotting was afgewaaid.

Eind 2012 was de daarna door Ron Blonk gerenoveerde molen echter geheel in oude luister hersteld en weer maalvaardig. De Kroosduiker had een waaierpomp nu een VOPO-pomp en kan zowel met zeilen als met houten borden worden uitgerust.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen