Vijfhoekpark de klos na herinrichting Thorbeckeweg, voorziet provinciale SP

Foto: Wikipedia

De provinciale SP maakt zich zorgen over de toekomst van het Zaandamse Vijfhoekpark na de beoogde herinrichting van de N516 – de Thorbeckeweg – en de groei van het aantal voertuigen tot 53.000 per dag in 2030. Dat betekent extra stikstof en fijnstof voor de groene oase die in 2004 door de provincie werd uitgeroepen tot monumentaal park.

Het doel van het Vijfhoekpark is de natuur weer terug te brengen in de stad door de flora en fauna meer de ruimte te geven,’ schrijven de Statenleden Anna de Groot en Wim Hoogervorst in schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. ‘Doordat er zo min mogelijk wordt ingegrepen door de mens krijgt het park zijn natuurlijke uitstraling. Schotse Hooglanders zorgen voor het maaien van het gras en het wegwerken van de natuurlijke opslag van ongewenste bomen of struiken.’

Ze willen van het dagelijks bestuur van de provincie weten of dat van mening is dat het Vijfhoekpark voldoet aan de provinciale doelstellingen met betrekking tot de biodiversiteit en of verwacht wordt dat de groeiende verkeersdruk die biodiversiteit nadelig zal beïnvloeden. Momenteel bedraagt het aantal voertuigbewegingen op de weg circa 43.000 per dag.

Gemeentelijke of provinciale weg?

De SP’ers vragen ook hoe wat het eindresultaat is van eerder gevoerde discussies over de wenselijkheid om de N516 over te dragen aan de gemeente Zaanstad. Nu de weg een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom blijft, betekent dit volgens Hoogervorst en De Groot dat de provincie wegbeheerder blijft en dus ook de effecten van de ‘nieuwe’ weg dient te onderzoeken.

Daarnaast zijn ze benieuwd wat de ‘robuustheidstoets’ naar het effect van een verkeerstoename als gevolg van het doorgaan van de verbindingsweg A8-A9 heeft opgeleverd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen