Digitaal melden van verhuizingen behoeft volgens DZ verbetering

Foto: PxHere

Democratisch Zaandstad meent een potentieel risico te hebben ontdekt in manier waarop Zaanstad het digitaal aangeven van een verhuizing mogelijk maakt. Als er meerdere kinderen binnen een gezin zijn die niet allemaal meeverhuizen en de vraag op de website luidt ‘Heeft u meer dan één kind’ zonder dat dit duidelijk wordt gekoppeld aan de vraag ‘Wie verhuist mee?’, dan zullen er volgens de fractie zaken fout gaan.

Namens DZ heeft Inge Felices Hernandez het college nu gevraagd of dat bereid is om het webformulier aan te passen, zodat vergissingen minder gemakkelijk gemaakt worden. DZ kwam bij de webpagina uit wegens de uitschrijving van een kind naar het adres van de vader, zonder toestemming van de moeder en zonder dat zij daarvan op de hoogte was gesteld. Daar gaan de meeste vragen over. Democratisch Zaanstad vindt deze situatie onwenselijk omdat de plek van inschrijving in de basisregistratie immers verstrekkende gevolgen kan hebben, onder meer op het gebied van belastingen en toeslagen.

In de gerechtelijke stukken over de scheiding van de ouders staat volgens DZ dat het kind als hoofdadres het woonadres van de moeder in Zaanstad heeft. De partij wil nu weten hoe vaak het voorkomt dat kinderen zomaar worden uitgeschreven, waarom er geen schriftelijke toestemming vooraf van de moeder nodig was en waarom er ook achteraf geen melding van werd gemaakt.

 

Reacties