Gaat Zaanstad stappen ondernemen tegen tegen extra stortingen in Nauerna?

Foto: Pixabay

De afdeling Zaanstad van de SP heeft het college vragen gesteld over het importeren van buitenlands afval voor de verbrandingsoven van HVC in Alkmaar en de als gevolg daarvan toegenomen stortingen bij Afvalzorg in Nauerna. Ook in Provinciale Staten werden daar door de partij al vragen over gesteld en in de Tweede Kamer kwam de kwestie eveneens aan de orde.

Nu inwoners van Zaanstad volgens de SP ‘oprecht hun best doen’ om afval te scheiden, HVC op Facebook uitgebreid campagne voert om hen te vertellen op welke manier ze dat moeten doen en steeds meer inwoners hun restafval naar een buurtverzamelcontainer moeten brengen en hun plastic verpakkingen, blik en drinkpakken thuis moeten scheiden, is die ontwikkeling voor de SP een onverteerbare zaak en niet met extra storten te rijmen.

Zaanstad verplicht klant van HVC

Afvalbedrijf HVC, waarvan Zaanstad als aandeelhouder verplicht klant is voor het ophalen van huisvuil, importeert zo’n achttien procent van zijn afval uit het Verenigd Koninkrijk maar beschikt over onvoldoende verbrandingscapaciteit om dat samen met het afval uit eigen land te verwerken. In 2016 belandde mede daardoor meer dan 63.000 ton afval op de vuilstort in Nauerna. Wat vindt het college van die ontwikkeling, wil de SP weten.

Stappen ondernemen?

Het storten van afval is de minst milieuvriendelijke manier om ervan af te komen en staat haaks op de intentie van het gemeentebestuur om grondstoffen zoveel mogelijk te hergebruiken. Dat het college er niet blij mee zal zijn ligt dus voor de hand, maar gaat het ook stappen ondernemen om er iets aan te doen?

In hoeverre kunt u de aandeelhouders van de afvalbedrijven bewegen om minder of geen afval meer in het buitenland aan te kopen? Als een en ander tot uw mogelijkheden behoort, bent u dan ook bereid uw invloed daartoe aan te wenden?’ vraagt fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer. 

Nauerna eerder ‘vol’ en dicht?

De stortplaats in Nauerna moet uiterlijk 1 april 2022 dicht zijn. Maar wat gebeurt er met het in principe voor verbranding geschikte materiaal dat er nu gestort wordt? Wordt dat op een later tijdstip alsnog verbrand? Of is de stortplaats Nauerna eerder ‘vol’ en kan derhalve ook eerder begonnen worden met de afbouw van de stortactiviteiten? De SP wijst erop dat ook Afvalzorg niet gelukkig is met de situatie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen