‘Afvalscheiding leidt tot meer druk op de stortplaatsen’

Foto: Pixabay

Ironisch genoeg leidt het verder scheiden van afval tot meer stortvuil,’ schrijft het Financieele Dagblad vandaag in een artikel over de stortplaats van Afvalzorg in Nauerna, waar ‘bulldozers bergen ondefinieerbare zwarte brij rond schuiven.’

Het artikel legt bloot waarom steeds meer afval dat eigenlijk verbrand zou moeten worden op de 25 stortplaatsen in Nederland terechtkomt ondanks het beleid om storten tot een minimum te beperken: het aanbod aan brandbaar afval is te groot en daardoor stijgt het aantal ontheffingen op het stortverbod. Wie zijn afval tevergeefs bij twee verbrandingsovens heeft aangeboden, krijgt een ontheffing en mag naar de stortplaats. En storten is goedkoper dan verbranden.

Natte fractie

Afvalzorg heeft inmiddels de tarieven verhoogd voor ‘ongewenst’ afval, zoals de zogenoemde ‘natte fractie’. Dat was voorheen onderdeel van het huisvuil dat de oven in ging maar door de steeds verder doorgevoerde afvalscheiding blijft het nu over en wordt het gestort, met stankoverlast en ongedierte als gevolg.

Afvalzorg ziet volgns het FD voornamelijk een rol voor de Vereniging Afvalbedrijven (VA), de provincies en gemeenten om te zorgen dan onnodig storten tot het verleden gaat behoren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen