Partij voor de Dieren wil alleen centrale lichtshows tijdens de jaarwisseling

Foto: Wikipedia

De Partij voor de Dieren is een petitie gestart onder de noemer Geen vuurwerk in Zaanstad maar centrale lichtshows. Daar stonden vanochtend inmiddels drie handtekeningen onder. De petitie loopt op 1 december af.

Een ‘groene stad’ is een stad die rekening houdt met alle aspecten van ‘groen’ zijn. Een stad die zich actief inzet tegen consumentenvuurwerk ter voorkoming van fijnstof in de lucht, zware metalen in bodem en water en angst bij huisdieren en wilde dieren,’ aldus de tekst.

Gewonden, schade en overlast

De viering van de jaarwisseling met consumentenvuurwerk staat volgens de lokale fractie niet in verhouding tot de vele gewonden, de schade en de overlast die worden veroorzaakt. ‘Verschillende gezaghebbende partijen’ als de politie, artsen en de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben daarom gepleit voor een verbod.

De PvdD wil dat de gemeente Zaanstad de vuurwerkvrije zones oprekt tot aan de gemeentegrens en overstapt naar ‘centrale, milieuvriendelijke lichtshows’ om de veiligheid voor mens en dier te vergroten, de schade aan het milieu te verminderen, de kosten van schade door vuurwerk te verlagen en de gemeenschapszin aan te wakkeren door gezamenlijk van het lichtspektakel te genieten. De petitie wordt in december aangeboden aan het college.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen