De scholen zijn nog niet begonnen of er liggen alweer acties in het verschiet

Foto: Pixabay

Met nog slechts een dag van de zomervakantie te gaan heeft het protestplatform PO in actie vandaag alweer nieuwe acties aangekondigd in het basisonderwijs.

De belangenbehartigers van onderwijzers in het primair onderwijs zijn vanochtend vroegtijdig weggelopen uit een overleg met minister Arie Slob van Onderwijs over de aanpak van het lerarentekort. PO in actie eist dat de salariskloof tussen het primair en voortgezet onderwijs wordt gedicht, maar daar heeft de minister van de ChristenUnie geen oren naar.

Estafettestakingen

Ik ben er helemaal klaar mee. De salariskloof wordt stelselmatig genegeerd,’ reageerde een van de voormannen Jan van de Ven. ‘Wij keren pas terug als dit op de agenda staat en de salariskloof daadwerkelijk wordt aangepakt.’ Bij acties moet gedacht worden aan estafettestakingen verspreid door het hele land.

Februari-akkooord

Afgelopen februari werd een akkoord bereikt over het terugdringen van de werkdruk in het primair onderwijs en zegde Slob toe dat daarvoor dit komende schooljaar 237 miljoen euro extra beschikbaar is. In het schooljaar 2021/2022 loopt dit bedrag op tot 430 miljoen euro. Een gemiddelde school van 225 leerlingen krijgt volgens dat akkoord dit schooljaar circa 35.000 euro extra, oplopend tot 65.000 euro in 2021/2022 en verder.

Daarnaast stelde het kabinet 270 miljoen euro extra beschikbaar voor hogere salarissen voor onderwijzers in het primair onderwijs. Dit moest zijn beslag krijgen in een nieuwe CAO, maar het overleg daarover verloopt uiterst moeizaam. De sector vindt het aangeboden bedrag ‘volstrekt onvoldoende voor een serieuze oplossing van het lerarentekort’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen