Proef om tot alternatief voor statiegeld op kleine petflessen te komen

29 aug 2018, 15:10 Actueel
pet
Max Pixel

Zaanstad doet samen met Veghel, Rotterdam en Heerenveen mee aan een proef met als doel zwerfafval te reduceren . H et bedrijfsleven, dat samenwerkt met Nederland Schoon, hoopt een serieus alternatief te hebben gevonde n voor de geplande statiegeldregeling voor kleine petflesjes die in 2021 moet ingaan .

Nederland Schoon gaat van 3 september tot en met eind oktober als proef zwerfaf val extra aanpakken in de Zaandamse wijken Nieuw West, Oude Haven, Oud West, Centrum, Zuid, de Rosmolenwijk, Poelenburg, Peldersveld en Hoornseveld (Pelderhoorn) , Kogerveld en ‘t Kalf. In alle gemeenten waar de proef wordt gehouden is gekozen voor een ‘hanteerb are’ oppervlakte en beperkt de pilot zich tot de winkelgebieden in de stads centra.

Gevelbakken en veegploegen van ondernemers

Het plan is dat 'b

ranchegenoten'

vanaf

24 september zelf petflesjes gaan inzamelen.

Tussen 3 en 23

september wordt eerst een nulmeting gehouden. Het begrip branchegenoten moet

volgens een brief van het college aan de raad

ruim worden opgevat: naast winkels die dranken in plastic flesjes verkopen gaan ook restaurants en snackbars

meedoen.

Zij plaatsen

zogen

oe

mde gevelbakken waar klanten flesjes

in

kunnen gooien

en de ondernemers verplichten zich om

(zwerf)afval in een straal van 100 meter van hun onderneming op

te

ruimen. D

e gemeente blijft intussen bij haar normale routine wat het onderhoud van de openbare ruimte betreft.

afval

Afval naar Distributiecentrum van AH

E én dag per week wordt het in de gevelbakken verzamelde en van de straat en uit het groen gehaalde afval naar het AH - Distributiecentrum in Zaandam ge bracht, in plaats van naar de Huisvuilcentrale in Alkmaar . A fval uit de bakken en van de grond wordt gescheiden van elkaar worden afgevoerd zodat de herkomst kan worden ge monitor d door Nederland Schoon. De pilot kost de gemeente geen geld.

De hele proef wordt gecoördineerd door Nederland Schoon, die ook de ondernemers benadert . Nederland Schoon denk t er volgens het college nog over na om al dan niet publiciteit te geven aan de proef, maar dat is nu niet meer nodig: de pilot ligt nu op straat, om het maar zo te omschrijven.

Statiegeldalliantie

Zaanstad is sinds begin dit jaar aangesloten bij

de Statiegeldalliantie,

waarin

milieuorganisaties, verenigingen, lokale overheden, bedrijven en andere organisatie

s

actief

zijn

die zwerfafval willen verminderen.

De alliantie streeft naar:

  • E en structurele oplossing voor de vervuiling van de straten, bermen, zeeën en stranden door plastic flessen en blikjes;
  • E en eerlijke oplossing voor zwerfafval door de kosten ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkend bedrijfsleven hiervoor verantwoordelijk te maken;
  • E en echt duurzaam, circulair model voor het beheer van grondstoffen middels de uitbreiding van het statiegeldsysteem met blikjes en alle grote en kleine petflessen.