Amsterdams voorstel om snorfietsers naar de rijbaan te verhuizen ter inzage

Foto: Gemeente Amsterdam

Amsterdam wil vanaf volgend jaar snorfietsers binnen de ring A10 van de fietspaden weren. Zij moeten dan de rijbaan op en aangezien de snorfiets maar 25 kilometer per uur mag rijden tussen al het overige gemotoriseerde verkeer, wordt aan deze maatregel een helmplicht toegevoegd.

De gemeente Amsterdam wil met deze maatregel de drukke fietspaden ontlasten en de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van de stad per fiets verbeteren. Mede door alle woningbouwplannen en de verwachte groei van het aantal inwoners is de verwachting dat de drukte de komende jaren alleen maar verder zal toenemen.

Sterke groei

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal snorfietsers in Amsterdam de afgelopen jaren is gestegen van 11.000 in 2008 naar 35.000 in 2016  – een groei van 223 procent. Al jaren wordt in de hoofdstad minimaal 20 procent van de capaciteit van het team Verkeershandhaving ingezet voor snelheidsovertredingen van snor- en bromfietsen, maar in 2016 reed nog altijd 87 procent van de snorfietsen te hard.

‘Meer inzet van de politiecapaciteit is disproportioneel en gaat ten koste van andere verkeersveiligheidsprioriteiten zoals alcoholgebruik in het verkeer, roodlichtnegatie, te hoge snelheid van auto’s, afleiding door de smartphone en de aanpak van veelplegers,’ aldus de toelichting bij het ontwerpverkeersbesluit. Daarvoor is ook een interactieve kaart gemaakt.

Bewaar maken

Het ontwerpbesluit ligt nu ter inzage en er kan nog tot en met 24 september bezwaar worden aangetekend tegen de plannen. Ook door inwoners van Zaanstad. U kunt het besluit hier inzien.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen