Dode watervogels: mogelijk botulisme in het Wormer- en Jisperveld

Foto: PxHere

Vanwege de vondst van zo’n 30 dode watervogels in Engewormer, in de buurt van manege Veldt, en meldingen van dode vogels bij het Wormer- en Jisperveld bestaat het vermoeden dat daar botulisme is uitgebroken. De gemeente Wormerland waarschuwt: hou kinderen en huisdieren weg bij het water en raak dode diieren niet aan.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier roept op om niet zomaar het water in te gaan en alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties. Daar wordt de waterkwaliteit gecontroleerd.

Er wordt nu onderzocht of er in het geval van de dode watervogels daadwerkelijk sprake is van botulisme. Ze vertonen symptomen die in verband worden gebracht met deze ziekte, die veroorzaakt wordt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Het is daarom juist nu belangrijk om geen afval of etensresten in het water te gooien. Voor de afbraak daarvan is zuurstof nodig en dat speelt botulisme in de kaart.

Veehouders wordt geadviseerd om hun vee niet uit de sloot te laten drinken en om geen (vermoedelijk besmet) slootwater te gebruiken om het veld te beregenen.

Dode en zieke dieren melden

De kans dat een mens botulisme krijg is klein, maar jonge kinderen lopen een verhoogd risico. Wanneer dieren veel bacteriën hebben binnengekregen gaan ze dood. Zieke watervogels kunnen weer genezen van botulisme, als er op tijd wordt ingegrepen. Wie zieke vogels ziet, wordt opgeroepen de dierenambulance te bellen via 075- 615 6666. Dode dieren kunnen bij de gemeente Zaanstad worden gemeld via het telefoonnummer 075-6512100.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen