Steeds vaker ambulance niet binnen kwartier bij spoedeisende patiënt

Foto: Ambulance Amsterdam

Ambulance Amsterdam, waar ook de Zaanstreek onder valt, kwam vorig jaar meer dan 6000 keer te laat bij de patiënt. Van de spoedritten die ambulances afleggen moet 95 procent binnen vijftien minuten ter plekke zijn, maar in 2017 zakte dat percentage tot 90,2 – 2,6 procent minder dan in 2016. Alleen Rotterdam-Rijnmond deed het nog minder goed met 88,5 procent.

Koepelorganisatie Ambulancezorg Nederland slaat alarm, maar volgens Ambulance Amsterdam zijn er geen calamiteiten door vertragingen bekend. De ambulancediensten kampen met een chronisch tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen: Ambulance Amsterdam zegt op een formatie van ongeveer 250 verpleegkundigen structureel 25 tot 30 vacatures te hebben.

Landelijk gezien ging aantal spoedritten waarin de maximale aanrijtijd werd gehaald omlaag van 93,4 procent in 2016 naar 92,4 procent vorig jaar.

Het landelijk gemiddelde van de responstijd – de tijd tussen het binnenkomen van de melding en het arriveren van het ambulanceteam – is opgelopen tot 9,41 minuten tegenover 9,26 minuten in 2016. In onze regio was de responstijd in 2016 nog 9,45 minuten en vorig jaar 10,14 minuten.

Werkdruk

In het voorjaar voerden ambulancemedewerkers nog actie tegen de hoge werkdruk. De vakbonden FNV en CNV Zorg & Welzijn hebben begin juni na overleg met Ambulancezorg Nederland een loonsverhoging afgesproken.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen