We zijn toegetreden tot de bijvriendelijke gemeenten, verklapt GL-raadslid

Foto: Twitter / Jade de Vries

GroenLinks-raadslid Romkje Mathkor heeft het verklapt en wij delen het graag met u: Zaanstad is toegetreden tot de bijvriendelijke gemeenten in ons land. Die worden aangewezen door Nederland Zoemt op basis van beleid om de bedreigde wilde bijen te helpen.

De bedreigde wilde bij heeft meer voedsel- en nestgelegenheid nodig. Iedereen kan daarbij helpen, door bijvoorbeeld de tuin het jaarrond te voorzien van bloeiende en stuifmeelrijke planten maar gemeenten kunnen dat op een grotere schaal aanpakken.

Nederland Zoemt heeft voor gemeentemedewerkers onder meer de cursus Laat jouw gemeente zoemen. Bijvriendelijk groenonderhoud voor gemeenten opgezet, Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe bijvriendelijk groenonderhoud in de praktijk werkt, waar op gelet moet worden bij aanleg en onderhoud, hoe draagvlak kan worden verworven en hoe burgers en vrijwilligers bij de zaak betrokken kunnen worden.

Vlaanderen

Nederland Zoemt roept dit jaar ook de bijvriendelijkste gemeente van Nederland uit, In Vlaanderen bestaat die eretitel al langer: daar werd Beernem vorig jaar de bijenvriendelijkste gemeente na de eerdere winnaars Beveren en Knokke-Heist.

Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de bewuste keuze voor bijenvriendelijk groenbeheer (later snoeien, maaien), het aanplanten van extra bomen, struiken en kruiden voor bijen en de communicatie om dit positief en zichtbaar in de kijker te zetten. Ook het ondertekenen van het bijencharter, het opstellen van een bijenplan en speciale inspanningen worden meegewogen.

‘Bijenvriendelijk’-bordje

Inwoners van Beernem konden in 2017 een ‘bijenvriendelijk’bordje aanvragen als ze voor bloemenrijkdom en insecticidevrij gingen. Dat moest burgers prikkelen om de tuin, het terras of het balkon bijvriendelijk in te richten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen