DZ stelt opnieuw vragen over poller Beatrixbrug: nog steeds incidenten

Foto: Google Street View

Democratisch Zaanstad blijft zich vastbijten in de poller op de Beatrixbrug, waar het aantal incidenten met gehinderde voertuigen van hulpdiensten maar niet af zou nemen. Volgens DZ zijn al drie ambulances, een brandweerwagen en drie politiewagens – met zwaailicht – op de beweegbare paal gestuit.

Als redenen voor het niet-functioneren van de poller zijn de hoek van de zon en niet-aangemelde of onbekende kentekens opgevoerd, maar daar neemt fractievoorzitter Juliëtte Rot in vragen aan het college geen genoegen mee. DZ is van mening dat hulpdiensten ‘te allen tijde ongehinderd hun taak moeten kunnen uitoefenen’.

Geactualiseerde lijst

De partij wil daarom een geactualiseerde lijst zien van het aantal keren dat hulpdiensten sinds de ingebruikname voor de poller strandden, uitgesplitst naar het voertuigtype en is ook benieuwd of het toegezegde onderzoek naar het falende kentekenherkenningssysteem inmiddels nieuwe inzichten heeft opgeleverd.

Het college maakte eerder gewag van het feit dat er een noodknop aanwezig is in de centrale meldkamer van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, waarmee alle pollers bediend kunnen worden. Daarvan werd echter onvoldoende gebruikgemaakt. Is daar inmiddels contact over geweest met de nood- en hulpdiensten, wil Rot weten.

Zij schrijft dat op 27 juni wederom een politievoertuig noodgedwongen voor de poller tot stilstand kwam. Waren de agenten in die wagen op de hoogte van de noodoplossing?

Onderzoek tv-programma ‘Kassa’

Ze haalt ook een onderzoek aan van het tv-programma Kassa, waaruit bleek dat er sinds 2010 in Nederland 2539 geregistreerde aanrijdingen waren met pollers. Gemeenten krijgen die schade niet meer altijd vergoed van het Waarborgfonds Motorverkeer, omdat de kosten te hoog opliepen.

Volgens letselschadeadvocaat Bas van Batenburg zijn gemeenten zelf aansprakelijk als er sprake is van een gevaarlijke situatie en er vaker ongelukken met de paaltjes gebeuren. Sommige gemeenten willen volgens Kassa ook af van de pollers omdat ze tot gevaarlijke situaties leiden. Alkmaar gaat overstappen naar camera’s met kentekenherkenning, bestuurders die toch doorrijden krijgen dan een boete van 90 euro op de deurmat.’ DZ ziet dat laatste – een systeem dat al in gebruik is bij busbrug De Binding – ook voor het centrum van Zaandam wel zitten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen