In een jaar tijd vier aanvaringen hulpdiensten met pollers

Foto: Twitter

Sinds de ingebruikname van de pollers in het centrum van Zaandam in mei vorig jaar zijn er vier incidenten gerapporteerd waarbij nood- en hulpdiensten betrokken waren.

Het eerste was op 21 oktober met een niet-aangemelde ambulance, op 24 april dit jaar gevolgd door een inschattingsfout van de bestuurder van een politieauto. In beide gevallen is de oorzaak achterhaald. Op 14 mei jongstleden ging het wederom mis door een niet-herkend kenteken van een ambulance en een dag later was er een brandweerwagen die niet voorbij de poller in de Czaar Peterstraat kwam.

Vragen DZ

Dat antwoordt het college op vragen Democratisch Zaanstad. De oorzaak van de falende kentekenherkenning op 14 mei wordt op dit moment onderzocht. De brandweerwagen had last van hetzelfde euvel: ook toen reageerde het kentekenherkenningssysteem niet op het kenteken zelf. Daarnaast bleek dat het korte afstands radiosignaal, een systeem dat automatisch communiceert met de pollers, niet goed ingeregeld was.

Noodknop

Dat laatste probleem is inmiddels verholpen, aldus het college. ‘Overigens beschikt de centrale meldkamer van de veiligheidsregio over een knop waarmee zij in geval van noodsituaties alle pollers kunnen laten zakken.’ Daar wordt echter onvoldoende gebruik van gemaakt.

Er wordt ook nog opgemerkt dat de nood- en hulpdiensten voorafgaand aan de plaatsing van de pollers geïnformeerd zijn over de werking en de noodoplossing en akkoord zijn gegaan met de plaatsing van de verzinkbare paaltjes.

Drie seconden oranje

Als een voertuig door een poller is ‘herkend’ en daarom wordt doorgelaten rijdt het over de omlaag gezakte paal heen en vervolgens springt het licht drie seconden op oranje. Daarna volgt rood, waarbij de paal (inclusief verlichte rode ring) omhoog komt. Het incident met de politiewagen kon gebeuren omdat de bestuurder ‘iets te opportunistisch’ achter een net doorgelaten bus aanreed en daardoor gespietst werd.

Het staat de nood- en hulpdiensten vrij om onderling afspraken te maken over het gebruik van de ‘calamiteitenknop’ bij de veiligheidsregio, meldt het college ook nog. Het blijft van mening dat de voordelen van de pollers opwegen tegen de nadelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen