CAO-akkoord streekvervoer: alle bussen rijden weer

Foto: Wikimedia

De stakingen in het streekvervoer lijken afgelopen: de bonden en de werkgevers in het streekvervoer hebben een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. Vandaag rijden alle bussen weer.

De bonden eisten een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en meer (plas)pauzes. Ze leggen het onderhandelingsresultaat nu voor aan hun leden. Afgesproken is dat de CAO een looptijd heeft van 2,5 jaar, van 1 januaridit jaar tot en met 31 juli 2020. De loonsverhoging is gemiddeld drie procent per jaar – in totaal 7,5 procent – en 650 euro eenmalig.

Bovendien komen er extra (plas)pauzes: minimaal 82,5 procent van alle diensten krijgt een onderbreking binnen 2,5 uur en maximaal 17,5 procent binnen drie uur.

Hard tegen hard

Het CAO-conflict dat hard tegen hard gespeeld werd heeft volgens de bonden eens te meer duidelijk gemaakt hoezeer de marktwerking in het openbaar vervoer is doorgeslagen. Dit gaat ten koste van bedrijven, werknemers en uiteindelijk ook van reizigers. Bij aanbestedingen draait het vooral om geld. Alle lucht en ruimte wordt uit de roosters geperst, tijd voor een normale pauze is er vaak niet meer. De marktwerking heeft gefaald en is echt aan herziening toe.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen