Jan Hamming pleit voor formele excuses regering voor slavernijverleden

Foto: Wikipedia / Tropenmuseum

De regering moet formeel excuses aanbieden voor het slavernijverleden van Nederland. Daartoe riep ook burgemeester Jan Hamming Den Haag vandaag op tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Zaandam. Zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb deed dat gisteren al.

Keti Koti – het verbreken van de ketenen – werd voor de tweede keer herdacht in Zaanstad. Nederland schafte op 1 juli 1863 de slavernij af in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. Bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark stonden honderden mensen daarbij stil.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren sprak daar over ‘kille feiten waarvan elke Nederlander voelt dat het vreselijk is dat ze deel uitmaken van de Nederlandse geschiedenis’. Zij waarschuwde er ook voor dat dergelijke gerechtigheid nooit vaststaat, nooit gegarandeerd wordt, ‘maar te allen tijde onze actieve bescherming verdient’.

Nakomelingen van slaven dringen al lang aan op officiële excuses door de Nederlandse regering. Die zijn tot nu toe nooit gemaakt. In 2013 noemde toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher slavernij een ‘mensonterende praktijk’ en een ‘schandvlek in onze geschiedenis’ en al in 2001 betuigde toenmalig minister van Integratiezaken Roger van Boxtel ‘diepe spijt’ voor het slavernijverleden. Verder heeft de regering echter nooit willen gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen