Wie helpt mee het bewonersbestand van ‘de koloniën’ te digitaliseren?

Foto: Geheugen van Drenthe

Hoewel de Koloniën van Weldadigheid vooralsnog geen plek krijgen op de Werelderfgoedlijst van Unesco, werkt het Drents Archief met onverminderd enthousiasme door aan het project Familie van je?.

Minstens een miljoen Nederlanders – en Belgen – hebben voorouders in de Koloniën van Weldadigheid. André Kuipers, Daphne Bunskoek, Albert Verlinde, Philip Freriks en Willeke Alberti onder anderen, maar ook de Zaanstreek leverde de nodige bedelaars, landlopers, figuren van lichte zeden, ongehuwde moeders, wezen, veteranen en arme huisgezinnen af in Veenhuizen en verre omstreken.

Met het crowdsourcing-project Familie van je? wil het Drents Archief de gegevens van alle bewoners van de koloniën in de negentiende en twintigste eeuw online vindbaar maken. Iedereen kan daaraan een bijdrage leveren en wellicht gedurende het proces ook nog een tipje van de sluier over het eigen familieverleden oplichten. De inschrijfregisters van de koloniën bestaan uit circa 10.000 pagina’s met meer dan 100.000 namen.

Vele handen

De gegevens van het ‘pauperparadijs‘ van 1822 tot de twintigste eeuw zijn nog niet digitaal doorzoekbaar. Om dat wel mogelijk te maken kan het archief elke hulp goed gebruiken. Voordat u zich aanmeldt op www.velehanden.nl kunt u even kort oefenen om te kijken of het iets voor u is. Ervaring is niet nodig.

Na het invoeren van de gegevens zal deze informatie over de voorouders van een op de zeventien Nederlanders op het internet te vinden zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen