Gemeenteraad voor verlaging maximumsnelheid op de A8

Foto: Google Street View

Met de stemmen tegen van de VVD, Democratisch Zaanstad, de Partij voor Ouderen en Veiligheid, Denk en de PVV heeft de gemeenteraad gisteravond een motie aangenomen waarin het college wordt opgedragen te streven naar verlaging van de maximumsnelheid op de A8. Eerder deed de raad van Oostzaan al hetzelfde.

Een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur moet op de snelweg leiden tot minder lawaai en minder fijnstof en stikstofoxiden. Dat is des te urgenter gezien de vele nieuwe woningen de gebouwd gaan worden in het gebied dat te maken heeft met de gevolgen van het verkeer op de A8: 40.000 tot 70.000 woningen in de Amsterdamse wijk Haven-Stad, 1000 op het Hembrugterrein en daarnaast in Poelenburg, in de Achtersluispolder en op het terrein van sportpark Oostzijderveld.

Officieel verzoek

De regioraad van de Vervoersregio Amsterdam vergadert op 10 juli en daar dient het college het standpunt van de gemeenteraad van Zaanstad luid en duidelijk over te brengen. De motie is een – hernieuwd – officieel verzoek tot actie en een beleidswijziging aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zodoende indirect ook aan de Vervoersregio.

Ook een tweede motie haalde het, ditmaal unaniem, met de opdracht aan B & W om Rijkswaterstaat ertoe te bewegen de luchtkwaliteit langs de A8 niet alleen te berekenen, zoals die overheidsinstelling nu doet, maar ook de meetresultaten die de GGD Amsterdam in samenspraak met Zaanstad inmiddels verzamelt te accepteren als valide cijfers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen