Raad praat op een later tijdstip over het slavernijverleden en het heden

Foto: Wikimedia

Alle partijen in de gemeenteraad vinden het een goed idee om eens met elkaar van gedachten te wisselen over de wijze waarop anno nu wordt omgegaan met de koloniale tijd en ons slavernijverleden, en veelal ook over de omgangsvormen in de maatschappij in het algemeen, maar er was slechts geringe steun voor drie moties van Denk om het college tot daden aan te zetten.

Denk bepleitte in de moties meer aandacht voor de koloniale geschiedenis op scholen en in de Bieb en een gemeentelijke herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland, op 1 juli 1863. Keti Koti – gebroken ketenen – wordt sinds vorig jaar in Zaanstad herdacht op initiatief van de belangenvereniging voor Surinamers, Arubanen en Antillianen Surbeza.

Minuut stilte

Denk-raadslid Elif Hotaman vroeg gisteravond in de gemeenteraad om een minuut stilte voor alle slachtoffers van de slavernij, maar dat werd door burgemeester Jan Hamming getorpedeerd: zo’n verzoek had niet alleen in een eerder stadium gedaan moeten worden, maar zou sowieso niet zijn gehonoreerd: ‘Dat doen we voor andere slachtoffers ook niet.’

Raadsbreed werd Hotaman opgeroepen om haar moties in te trekken en te vervangen door een agenda-initiatief, waardoor er meer tijd komt voor een zinnig debat. Meerdere partijen riepen Denk ook op om de kwestie breder te trekken dan alleen de slavernij, maar zij gaf geen krimp: het onderwerp verdient volgens Denk separaat te worden behandeld en niet als onderdeel van het grotere thema respect en verdraagzaamheid in de samenleving.

Vreeman en Hamming aanwezig

Wethouder Rita Noordzij (ChristenUnie) herinnerde eraan dat de toenmalige burgemeester Ruud Vreeman vorig jaar het college vertegenwoordigde op de door Surbeza georganiseerde herdenking en dat ditmaal zijn opvolger Jan Hamming daar zal spreken. Gemeentelijke aandacht is er dus al wel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen