Denk vraagt om meer aandacht voor koloniale tijd en slavernijverleden

Foto: Wikimedia

Er komen vanavond in de gemeenteraad drie moties van Denk aan de orde die alle betrekking hebben op het slavernijverleden. Keti Koti, de afschaffing van de slavernij in Nederland, is vorig jaar voor het eerst officieel herdacht in Zaanstad.

Op 1 juli gebeurt dit opnieuw en de organisatie is in handen van Surbeza, de belangenvereniging voor Surinamers, Arubanen en Antillianen in Zaanstad. In de eerste motie van Denk wijst raadslid Elif Hotaman erop dat deze organisatie jaarlijks door de gemeente met 2800 euro subsidie wordt bedeeld, terwijl het Comité 4 en 5 mei 11.340,50 euro krijgt en er jaarlijks in totaal 194.000 euro beschikbaar is voor herdenkingsactiviteiten.

Omdat de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden volgens Denk meer aandacht verdienen pleit de fractie ervoor om de herdenking van Keti Koti vanaf volgend jaar als gemeente te herdenken en om in gesprek te gaan met maatschappelijke stichtingen zoals Surbeza om de herdenking vanaf 2019 ‘beter en uitgebreider’ te organiseren.

Onderwijs

Motie twee beoogt voor elkaar de krijgen dat er op scholen meer aandacht aan de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden besteed gaat worden. Dat is nu ‘slechts in geringe mate’ het geval, constateert Denk. De fractie verzoekt het college om wat dat betreft de samenwerking tussen scholen en het maatschappelijk middenveld te ondersteunen en te stimuleren en om scholen te bewegen het onderwerp in de lessen op te pakken, in het kader van diversiteit en inclusiviteit.

De Bieb

De derde motie roept de Bieb op om hetzelfde te doen. De 2.908.000 euro jaarlijkse gemeentesubsidie voor de bibliotheekorganisatie rechtvaardigt dit in de ogen van Denk. Scholieren moeten er meer informatie kunnen vinden over de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen