Femke Halsema de nieuwe collega van Jan Hamming

De nieuwe burgemeester van Amsterdam.
De nieuwe burgemeester van Amsterdam.
Foto: Flickr / Roel Wijnants

Femke Halsema (52) volgt Eberhard van der Laan op als burgemeester van Amsterdam. De voormalige leider van GroenLinks in de Tweede Kamer wordt door de gemeenteraad voorgedragen bij de minister van Binnenlandse Zaken, terwijl de Rijksrecherche een onderzoek is begonnen na lekken uit de vertrouwenscommissie.

In totaal schreven 114 mensen een sollicitatiebrief, van wie achttien met enige bestuurservaring. In Amsterdam is GroenLinks momenteel de grootste partij, met tien van de 45 zetels. In het college zitten ook D66, de PvdA en de SP. Volgens diverse media ging de strijd om de post uiteindelijk tussen Halsema en Carolien Gehrels van de PvdA. Dat dit naar buiten kwam is een lek dat strafrechtelijke gevolgen kan hebben.

Eerste vrouw

Het afgelopen jaar was Jozias van Aartsen waarnemend burgemeester. Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad, voor een termijn van zes jaar. Van 1946 tot aan de dood van Van der Laan was de burgemeester van Amsterdam altijd een PvdA-lid.

Uit de politiek

Sinds haar vertrek uit de politiek in januari 2011 werkte ze als publicist, programmamaker en bestuurder, onder andere als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Weekbladpers Uitgeverijen (WPG) en van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. In 2016 publiceerde ze haar Haagse memoires met als titel Pluche. Ook bedacht ze de dramaserie De Fractie.

https://twitter.com/GLzaanstad/status/1012029960196968448

Zaanstad

Uit buurgemeente Zaanstad waren vanuit het dagelijks bestuur vanochtend vroeg nog geen reacties op de ontwikkelingen in Amsterdam gekomen. Hoewel het twitteraars niet ontgaan was – en niet alleen in Nederland:

https://twitter.com/EricPiolle/status/1012209283394605056

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen