Geen enkel Zaans kind nog langer dan drie maanden zonder passend onderwijs

Foto: Pixabay

Het aantal kinderen dat niet naar school gaat moet omlaag en om dat voor elkaar te krijgen is gisteren het ‘Zaanse thuiszitterspact’ gesloten.

De schoolbesturen van het primair en voortgezet onderwijs in de regio, de GGD, de Jeugdteams en de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland beloven daarin hun uiterste best te doen om te voorkomen dat kinderen langer dan drie maanden op passend onderwijs moeten wachten en daardoor noodgedwongen thuis zitten. Daarvoor is een goede samenwerking onontbeerlijk.

De partijen die het pact ondertekenden hebben allemaal hun eigen expertise. Scholen weten welke kinderen thuis zitten en zijn verantwoordelijk voor het bieden van passend onderwijs. Leerplicht heeft zicht op ongeoorloofd verzuim, kan een tijdelijke vrijstelling afgeven of overgaan tot handhaving. Jeugdteams ondersteunen het kind en het hele gezin bij het zoeken naar oplossingen. En de jeugdartsen van de GGD kunnen vanuit hun medische kennis goed meedenken over een passende oplossing.

Recht op onderwijs

Namens de samenwerkingspartners zei wethouder van Onderwijs Sanna Munnikendam in een persbericht dat ieder kind recht heeft op onderwijs. ‘Het kan in de Zaanstreek niet zo zijn dat kinderen langere periodes niet naar school kunnen gaan. Iedereen is bereid zich hiervoor in te spannen en dat is heel positief.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen