Gemeente denkt aan modulaire bouw bij vervanging verzakkende huizen

Foto: Twitter/Gemeente Rotterdam

Slopen en nieuwbouw is in Zaanstad soms beter dan funderingen herstellen, vinden zowel de gemeente als Bouwend Nederland. Het staat in een stuk van die laatste organisatie naar aanleiding van een gezamenlijk bezoek aan Ursem Modulaire Bouwsystemen om te horen en te zien wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van een dergelijke vorm van herbouw zijn.

Het vervangen van een fundering – het liefst in combinatie met ingrijpende duurzaamheidsmaatregelen – is een kostbare klus en daarom voor veel huiseigenaren een stap te ver. Zou modulaire bouw dan uitkomst kunnen bieden? Bouwend Nederland afdeling Zaanstreek en Waterland nam wethouder Jeroen Olthof en een aantal ambtenaren van Zaanstad mee naar Ursem, waar het bedrijfsonderdeel van de Heddes Bouw- en ontwikkelingsgroep zit dat is gespecialiseerd in unitbouw.

Het gaat daarbij om complete prefab woningen die in de fabriek worden gemaakt en op de gewenste locatie ter plekke in elkaar worden gezet. Het is wellicht een oplossing voor de problematiek in Zaanstad, omdat bewoners veel sneller in hun nieuwe huis kunnen trekken dan bij traditionele bouwmethodes.

Nadelen

Nadelen zijn dat vanwege het transport over de weg de maximale breedte vier meter is en dat de keuzevrijheid enigszins beperkt is qua indeling en afwerking; ook last minute wijzigingen zijn lastiger.

Stichting De Bouwcampus doet momenteel onderzoek en kijkt daarbij ook naar het kostenplaatje, naar subsidiemogelijkheden en financieringsregelingen. Na de zomer willen Zaanstad en Bouwend Nederland bewoners oproepen om mee te draaien in een pilot. Die moet de positieve kanten laten zien van sloop en nieuwbouw.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen