Zaankanter heeft minder vertrouwen in de medemens dan gemiddeld

Foto: PxHere

Het houdt niet over met het vertrouwen in de medemens in Zaanstad, hoewel ruim 57 procent van de inwoners dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wel blijkt te hebben. Vergeleken met Zwollenaren – koploper met 71,5 procent – zijn we echter maar een argwanend volkje.

Over heel het land genomen zei vorig jaar 62 procent van de bevraagde bevolking van vijftien jaar of ouder vertrouwen te hebben in de medemens, wat een toename met twee procent ten opzichte van een jaar eerder betekende. Ook het vertrouwen in instituties zoals rechters, de politie, de Tweede Kamer en de Europese Unie is gegroeid. De pers en de kerk blijven belabberd scoren.

Het vertrouwen in medemens en instituties verschilt tussen bevolkingsgroepen, waarbij vooral leeftijd en het opleidingsniveau onderscheidend zijn. Jongeren en hoger opgeleiden hebben doorgaans meer vertrouwen dan ouderen en lager opgeleiden.

Maar ook regionaal zijn er grote verschillen: in Oost-Groningen en Delfzijl en omgeving is het vertrouwen in de medemens met 46 procent het laagst. De hoogste scores – 65 tot 68 procent – zijn te vinden bij inwoners van het Gooi en de Vechtstreek, Noord-Drenthe, re rest van Groningen, Alkmaar en omgeving, Noord-Friesland en Zuidwest-Friesland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen