College wil niet concurreren met banken door aanbieden Verzilverlening SVn

Foto: Pixabay

Het college voelt er niets voor om de door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting aangeboden Verzilverlening ook voor oudere inwoners van Zaanstad toegankelijk te maken. Die kunnen evengoed voor een soortgelijk product naar een bank stappen, is het antwoord op vragen van de PvdA.

De Verzilverlening van SVn werd in februari geïntroduceerd en is sindsdien beschikbaar gekomen in drie gemeenten: Wijdemeren, Huizen en Midden Drenthe. Daarnaast bereidt een aantal gemeenten een verordening voor. Zaanstad doet dat niet en ook de provincie heeft nog geen interesse getoond.

De Verzilverlening is een bedrag dat aan een huiseigenaar wordt verstrekt voor woningaanpassingen en -verbeteringen – denk aan langer zelfstandig thuis kunnen wonen, verduurzaming, asbestsanering, funderingsherstel of de afkoop van erfpacht – en dat pas als het huis wordt verkocht inclusief de door de jaren heen opgebouwde rente terug hoeft te worden betaald. Het bedrag wordt dus hoger naarmate de rente erbij wordt opgeteld.

Overwaarde bepalend

Voor de Verzilverlening wordt geen vermogens- of inkomenstoets gedaan: er wordt alleen gekeken of er voldoende overwaarde in de eigen woning aanwezig is om de hoofdsom plus rentebijschrijvingen van maximaal 40 jaar te financieren. Gemeenten kunnen voorwaarden vaststellen met betrekking tot de maatregelen die al dan niet in aanmerking komen voor financiering, de maximale WOZ, de maximale lening en eventueel een hogere minimumleeftijd.

Het college van Zaanstad ziet er niets in: ‘Op dit moment zien wij dat er vanuit de markt meer hypotheekproducten voor ouderen worden aangeboden. Zo zijn er drie banken die verzilverhypotheken aanbieden en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt sinds april 2018 ruimere hypotheekcriteria aan voor senioren. De gemeente ziet geen rol voor zichzelf om voorkeur te geven voor een van de door de vrije markt aangeboden faciliteiten.’

Risico’s

De belangrijkste risico’s voor een gemeente zijn dat de algemene levensverwachting van de bevolking toeneemt en het overblijven van een restschuld door een waardedaling bij de uiteindelijke verkoop.

B & W schrijven ook te zien dat de banken het stimuleren van het levensloopbestendig maken van huizen oppakken. ‘Als gemeente stimuleren wij wel de bewustwording onder senioren met een eigen woning om na te denken over hun toekomstige woonsituatie en zelf zorg te dragen voor een levensloopbestendige woning. Ook gaan we met de banken in gesprek over het belang van doorstroming op de woningmarkt en het helpen realiseren van de woonwensen van senioren. Tevens trekken we samen met banken op om voorlichting aan ouderen te organiseren over het langer zelfstandig thuis wonen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen