PvdD pleit voor een milieuzone in de hele gemeente

Foto: Public Domain Pictures

De Partij voor de Dieren stelt voor om een milieuzone in te stellen in de gehele gemeente met eisen die in eerste instantie kunnen worden afgekeken van Amsterdam, waar het parkeerbeleid al is afgestemd op het bouwjaar van de auto.

Scooters en bromfietsen met een bouwjaar voor 2010 zouden dan in Zaanstad niet meer mogen rijden, evenals dieselauto’s gebouwd voor 2005 en benzineauto’s ouder dan 1992. ‘Mogelijk is het wenselijk deze jaartallen naar recentere jaren te verschuiven om meer milieuwinst te behalen,’ schrijft de fractie in een agenda-initiatief.

Betaalde inrijzones

Een betaalde inrijzone in het Zaandamse centrum en op de Provincialeweg ter hoogte van Wormerveer en Krommenie kan het autogebruik ontmoedigen, vindt de Zaanse afdeling van de PvdD. Die heeft gekeken naar de Electronic Road Pricing zoals die in Singapore ontwikkeld is.

Vrachtwagens die daar een bepaalde zone binnenrijden betalen een andere prijs dan personenauto’s en tijdens de spits is het tarief hoger dan in de daluren. Dit systeem zou ook kunnen differentiëren tussen schoner en vervuilender vervoer. ‘Vanwege de grote verwachte impact op ondernemers en bewoners van de bepaalde zones is het van belang voldoende alternatieve vervoersmiddelen en verzachtende maatregelen te treffen. Hierbij kan worden gedacht aan een gereduceerd tarief voor bewoners,’ aldus de partij.

Elektrische bussen

Vanuit de opbrengsten zou een (gratis) elektrisch busnetwerk kunnen worden gefinancierd om de toestroom naar de winkelgebieden op peil te houden. Dieselbussen zouden sowieso de norm moeten zijn, aldus de PvdD. ‘In de financiering en promotie van de elektrische bus (boven de auto) kan de gemeente een rol spelen.’

Weg met gas- en houtgestookte verwarming

De fractie heeft daarnaast voorstellen voor een verbetering van de plaatselijke luchtkwaliteit door bewoners van oudere huizen te stimuleren om en te ondersteunen bij de transitie naar gasloos wonen. Dat kan onder meer door aan de knoppen te draaien bij de OZB en het gebruik van houtkachels te ontmoedigen. Het laatste zou in de Algemene Plaatselijke Verordening moeten worden geregeld.

Vuurwerk in de ban

Als laatste maatregel doet de PvdD vuurwerk in de ban: de gemeente moet zelf alternatieve vuurwerk- en/of lichtshows gaan organiseren met oudjaar en voor het overige alle vuurwerk in Zaanstad verbieden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen