Voormalige Moestuin van Monet wordt complex met 23 huurwoningen

Op de plek van de voormalige Moestuin van Monet verrijzen appartementen.
Op de plek van de voormalige Moestuin van Monet verrijzen appartementen.
Foto: Facebook

Er komen 23 huurappartementen tussen de Hogendijk 48/Krimp 15 en de Lage Horn 2 in Zaandam, eertijds ook enkele jaren in gebruik als de collectieve Moestuin van Monet. Alle bebouwing is al gesloopt.

Het plan is om het perceel aan de Krimpzijde volledig te bebouwen, inclusief parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen (in een gezamenlijke garage en bergingen) voor zowel bewoners als bezoekers op het eigen terrein. De bouwhoogte van het complex Hof van Monet varieert van 9,18 meter tot 14,98 meter. De appartementen krijgen een bruto vloeroppervlakte van 65 tot 101 vierkante meter.

Aanpassing bestemmingsplan

Omdat de plannen niet in het bestemmingsplan passen, heeft de gemeente uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om ze toch in te passen in het gebied. En dat is wederom gelukt. ‘Het gebied vertoont in de huidige situatie tekenen van achterstallig onderhoud. Door de nieuwbouw van het appartementencomplex op deze locatie wordt het gebied gerevitaliseerd en het historisch karakter versterkt’, schrijft het college aan de raad.

Op basis van het geldende bestemmingsplan mag het terrein voor slechts 70 procent worden bebouwd. Daarnaast wordt de hoogst toelaatbare geluidsbelasting van 50 dB(A) overschreden vanwege een metaalbewerkingsbedrijf in de omgeving en rust er in verband met de nog nader uit te werken bestemming een bouwverbod op het perceel.

Rommelig en verpauperd

Maar: ‘Het terrein waarop het bouwplan is geprojecteerd is nu braakliggend en geeft een rommelig en verpauperd aanzicht. Het project draagt bij aan een hogere kwaliteit in de uitstraling naar de omgeving en geeft daarmee een positieve impuls die past binnen het voornemen om de Krimp in het najaar van 2018 te revitaliseren,’ vinden B&W.

Hogendijk

De voorgevel aan de Hogendijk geeft het beeld van vier individuele panden en volgt de oorspronkelijke rooilijn van de gesloopte bebouwing langs de dijk. Het wisselend op de rooilijn zetten (opperdan) of iets terug (inverdan)versterkt het beeld van afzonderlijke panden.

Krimp

Vanaf het Krimp zijn drie entrees van de bovengelegen woningen bereikbaar, alsmede de toegang tot de parkeergarage en de bergingen. Hier is ‘een aantrekkelijke gevel’ getekend waarin de toegangen tot de parkeerplaatsen en bergingen zijn geïntegreerd. Het plan voorziet in een binnenhof waaraan de buitenruimten van de appartementen liggen, zonder autoparkeerplaatsen maar wel met fietsenrekken.

Geen van de onderzochte milieuaspecten vormt een belemmering voor het project, schrijft het college. Doordat metaalbewerkingsbedrijf Fa. Gebr. Kaaijk al  maatregelen heeft genomen om het lawaai te reduceren, kan het appartementengebouw worden gerealiseerd zonder dat het bedrijf wordt beperkt in zijn activiteiten.

Vijf bomen sneuvelen

Aan het Krimp staan nu grenzend aan de bouwlocatie vijf bomen op grond van de gemeente die zullen worden worden gekapt. De appartementen worden uitgevoerd met installaties zonder gasaansluiting.

Omwonenden

De initiatiefnemer van het project heeft aangegeven meerdere malen overleg te hebben gehad met de bewoners van naastgelegen woningen en daarbij inzage gegeven in de plannen. Dat is in de directe omgeving door middel van persoonlijk contact gebeurd en in bredere zin door middel van een speciaal voor dit doel gebouwde website. Desondanks zijn er bewoners die bezorgd zijn over de toenemende parkeerdruk. Ook zijn er bewoners die het bouwplan massaal vinden, met name aangaande de hoogte van het gebouw,’ is een dissonant bij alle euforie.

Geen obstakels

Het college voorziet echter geen toename van de parkeerdruk in het omringende gebied en ‘wat betreft de bouwhoogte dient te worden opgemerkt dat de toegestane bouwhoogte in het geldende bestemmingsplan niet wordt overschreden’. Alleen bij de naastgelegen percelen Hogendijk 48 en Krimp 15 wordt in de middag enige schaduwwerking verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen