Harpstraatbewoners houden vast aan bouwhoogte van maximaal acht meter

Het ontwerp van het nieuwe clubhuis van De Kraaien.
Het ontwerp van het nieuwe clubhuis van De Kraaien.
Foto: Architectuurstudio Kramer

De Belangenvereniging Huiseigenaren Harpstraat Zaandijk roept de gemeenteraad op om in het bestemmingsplan voor sportpark Het Fortuin een maximale bouwhoogte van acht meter op te nemen in plaats van de door het college voorgestelde tien. Die wens niet honoreren zou de inmiddels opgebouwde onderlinge vertrouwensrelatie belasten, aldus een brief van voorzitter P. de Haan.

Het door hockeyvereniging De Kraaien omarmde ontwerp voor een clubgebouw op het nieuwe complex heeft een nokhoogte van 8.30 meter, en omdat volgens de geldende regelgeving een afwijking van tien procent mogelijk is zou dat gebouw een halve meter lager worden dan met een maximale bouwhoogte van acht meter is toegestaan. Waarom dan toch die tien meter handhaven?

Wissewasjes

Tijdens het laatste Zaanstad Beraad verdedigde het college dat besluit met het argument dat ‘een grotere hoogte wenselijk is om in later stadium niet voor elk wissewasje een langdurige vergunningsprocedure te hoeven volgen’. De belangenvereniging interpreteert dat als het openhouden van de mogelijkheid om in een later stadium toch veel hoger (tot elf meter) te kunnen bouwen en wil niets van dat vooruitzicht weten.

In zijn brief aan de raad wijst De Haan er nogmaals op dat het niet de keuze van de omwonenden van het toekomstige hockeycomplex was om ‘het Fortuinveld op te offeren voor een sportcomplex’. ‘Desalniettemin hebben wij tot op vandaag met uw gemeente op een steeds constructieve wijze samengewerkt aan de ontwikkeling hiervan,’ schrijft hij.

Constructieve voorstellen

Wij vertrouwen er dan ook op dat wij u met deze toelichting hebben kunnen overtuigen van onze oprechte bezwaren, maar óók constructieve voorstellen. Wij zouden het enorm betreuren als u op de valreep van ons gezamenlijke proces het voorstel van het college niet zou willen amenderen conform de in deze brief genoemde twee voorstellen.’

Water

Dat tweede voorstel is een minder heikel punt van betreft de belangenvereniging en gaat over de bestemming ‘water’. De bewoners van de Harpstraat zien die bestemming graag expliciet vermeld; het college zegt dat in bestemmingsplannen nooit te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen