Eerste schetsen van nieuw clubgebouw De Kraaien gebaseerd op Zaanse schuren

Foto: Architectuurstudio Kramer

Het bestuur van de Belangenvereniging Huiseigenaren Harpstraat – Zaandijk heeft een blik kunnen werpen op de eerste schetsontwerpen van het clubgebouw van hockeyclub De Kraaien in Zaandijk door Architectuurstudio Kramer in Zaandam.

Het eerste ontwerpidee is gebaseerd op de ‘Zaanse schuur’ – een kenmerkend gebouwtype in het Zaanse landschap dat werd toegelicht aan de hand van diverse voorbeelden (zie hieronder). Ook werden enkele referenties getoond van hockeyclubhuizen op basis van deze schuurvorm.

In de eerste schets is uitgegaan van twee verdiepingen, waarbij de begane grond als split level wordt ontworpen. De vloer van de kantine wordt zo’n 1,20 meter opgetild voor een beter uitzicht op de velden. De eerste verdieping heeft een schuine kap. De hoogte blijft ruim beneden de tien meter.

Terras aan de zuidkant

Het gebouw krijgt zonnepanelen in het dakvlak en bij de situering van het buitenterras is rekening gehouden met de wens van de Harpstraatbewoners om eventuele geluidoverlast zoveel mogelijk te beperken. Het terras is daarom ten opzichte van de Harpstraat achter het gebouw aan de zuidzijde getekend. Het wordt gedeeltelijk overkapt door een doorlopende dakconstructie.

In de laatste Fortuinbrief laten de belangenvertegenwoordigers van de Harpstraat weten positief tegen de ontwerpen aan te kijken. ‘We hebben direct onze waardering laten blijken voor de situering van het terras en de beperkte gebouwhoogte ten opzichte van de in het ontwerpbestemmingsplan genoemde mogelijkheden. We hebben aangegeven dat er op basis van het gekozen ontwerpidee geen belemmeringen zijn om daarmee verder te werken.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen