Minister: Hertelling stemmen is volgens de regels verlopen

Foto: Partij voor de Dieren

De hertelling van de in Zaanstad uitgebrachte stemmen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen is conform de regels verlopen. Dat antwoordt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op vragen van Tweede Kamerlid Merel Arissen van de Partij voor de Dieren.

Die hertelling werd ingegeven door het feit dat Rosa en de Partij voor de Dieren na de eerste telling dermate dicht op elkaar zaten dat de nieuwkomer in de raad slechts één stem te kort kwam voor een tweede zetel. De gemeenteraad vroeg de hertelling aan.

Extra controle

De burgemeester van Zaanstad heeft mij laten weten dat alle stemmen zijn herteld en dat daarbij bij vrijwel alle partijen lichte verschuivingen waren te zien in het aantal stemmen ten opzichte van de aanvankelijke verkiezingsuitslag. Omdat alleen bij de PvdD en Rosa het verschil in stemmen invloed zou kunnen hebben op de zetelverdeling, vond de burgemeester voor deze partijen een extra controle nodig,’ schrijft de minister.

De burgemeester heeft mij laten weten dat vanwege de extra controle de op 28 maart 2018 begonnen hertelling op 29 maart 2018 is geëindigd en daarmee langer heeft geduurd dan aanvankelijk gedacht. Omdat de op 28 maart begonnen hertelling op 29 maart is geëindigd, kon niet eerder dan op 29 maart de uitslag worden vastgesteld, hetgeen ook is gebeurd.’

Geen tweede hertelling

Van een tweede hertelling is volgens haar – op gezag van Jan Hamming – geen sprake geweest.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen