College weigert bezwaar te maken tegen het nóg langer afschieten van ganzen

Foto: Pixabay

GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben het college tevergeefs gevraagd een bezwaarschrift in te dienen tegen de door de provincie verleende verlenging van de ontheffing van het verbod op de afschot van ganzen. B & W willen dat niet doen.

Al enkele jaren krijgen wij rond deze tijd het nare bericht van omwonenden dat er op het Westzijderveld ter hoogte van het politiebureau ineens veel ganzen met hun jongen verdwenen zijn,’ schrijft raadslid Romkje Mathkor op de website van de partij.

Het college vindt volgens Mathkor dat de overlast nu al op een zo diervriendelijk mogelijke manier wordt aangepakt en dat het voor de veiligheid van het vliegverkeer noodzakelijk kan zijn om ganzen af te schieten als zij in te grote aantallen voorkomen.

Extra stap

GroenLinks wil allerminst de veiligheid van het vliegverkeer in gevaar brengen, maar betreurt wel dat het college niet de extra stap zet om het diervriendelijke beleid van Zaanstad sterker uit te dragen bij de provincie. Er zijn namelijk nog wel degelijk andere methoden zoals radartechnieken, vogeldetectiesystemen, foerageermogelijkheden beperken en geen aanleg van broedgebieden,’ aldus Mathkor.

Vergunning tot 2024

De verlenging van de ontheffing is verleend tot 2024. GroenLinks belooft in deze zaak de vinger aan de pols te houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen