Jan Hamming pleit voor metroverbinding met Amsterdam

Het station in Zaandam.
Het station in Zaandam.
Foto: Twitter / Dutch Railway

Burgemeester Jan Hamming vindt het voor de hand liggen dat Amsterdam en Zaanstad door een metrolijn worden verbonden, vertelde hij vandaag aan NH Nieuws. Vooal omdat er in de regio de komende jaren veel woningen bij komen.

Zijn eigen tot nu toe vruchteloze zoektocht naar een woning in de gemeente heeft hem duidelijk gemaakt hoe groot de druk vanuit Amsterdam op de woningmarkt in Zaanstad is. Maar Zaankanters kunnen wat Hamming betreft ook hun voordeel doen met de nabijheid van de hoofdstad:In Amsterdam zijn duizenden vacatures. Daar kunnen ook Zaandammers, die vaak nog aan de kant staan, van profiteren.’

Via het Hembrugterrein

Een metrolijn naar de Achtersluispolder, het Hembrugterrein en verder naar het centrum van Zaandam (op onderstaande kaart van de gemeente Amsterdam zijn haltes bij benadering ingetekend) kwam als mogelijkheid naar voren bij de ontwikkeling van de door het Amsterdamse gemeentebestuur gewenste nieuwbouwwijk Haven-Stad. Daar zouden tot 70.000 woningen moeten komen, maar het Havenbedrijf ziet er niets in omdat de bedrijven in de Coen- en de Vlothaven is beloofd dat zij zeker tot 2040 kunnen blijven waar ze zitten.

Onduidelijkheid

Omdat in 2029 al gestart zou worden met de huizenbouw in Haven-Stad, komt die belofte in het geding. Maar ook wanneer de bouw pas in 2040 begint blijven er zorgen. Zo ontbreekt duidelijkheid over de financiële tegemoetkoming voor bedrijven die verplaatst moeten worden.

Tienduizenden arbeidsplaatsen

De plannen gaan overigens ook uit van de realisatie van 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen in de nieuwe wijk, die in de toekomstvisie voor Zaanstad van Platform31 nadrukkelijk genoemd werd als een kansrijke locatie om inwoners van onze gemeente aan een baan te helpen.

Uit die visie: ‘Een sterkere samenwerking met Amsterdam en de Schipholregio kan het werkgelegenheidsperspectief voor Zaankanters verbeteren. Daarbij zijn de ontwikkelingen rond de geplande Amsterdamse nieuwbouwwijk Haven-Stad (60.000 arbeidsplaatsen erbij is de belofte) veelbelovend.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen