Overdracht van Hembrugterrein aan koper ABC hapert

De trofee voor oud-wethouder Dennis Straat, nu Gedeputeerde in Utrecht.
De trofee voor oud-wethouder Dennis Straat, nu Gedeputeerde in Utrecht.
Foto: Mooiwaarts

Oud-wethouder Dennis Straat kreeg bij zijn afscheid de Mooiwaarts-trofee voor de vernieuwende wijze waarop Zaanstad op het Hembrugterrein omgaat met ruimtelijke kwaliteit. Maar de overdracht van het terrein aan de nieuwe eigenaar hapert.

Op het Hembrugterrein legt Zaanstad zo min mogelijk beperkingen en verboden op, en dat levert dus een prijs op, maar koper ABC Planontwikkeling neemt die vrijheid wel erg ruim door delen van het terrein nu alweer door te willen verkopen. Deels aan derden en deels aan een joint venture waar ABC ook zelf deel van uitmaakt. Dat zit de gemeente niet lekker.

Niet verboden

Volgens Zaanstad is wat ABC van plan is niet tegen de afspraken en zal de verkoop van het terrein aan de winnaar van de biedingenstrijd ‘niet op onredelijke gronden’ geweigerd worden, maar kan de gemeente wel aanvullende voorwaarden verbinden aan zo’n constructie.

De fractie van GroenLinks is niet tevreden met deze gang van zaken en wil in elk geval weten wie nu opeens opduikt als ontwikkelaar van het Hembrugterrein. De partij wil ‘graag zeer nauw betrokken blijven bij het gehele traject’ en meer details weten over deze nieuwe ontwikkelingen. Het Rijksvastgoedbedrijf keek als verkopende partij onlangs nog zeer tevreden terug op het hele proces.

Waardevolle leefomgeving

Een waardevolle leefomgeving ontstaat niet door regels, wetten en normen. Ze ontkiemt in de harten van mensen, en wordt werkelijkheid waar visie, vakmanschap en daadkracht een verbinding aangaan met de omgeving,’ schreef Mooiwaarts in zijn Pleidooi voor een waardevolle leefomgeving.

De grote uitdaging waar gemeenten voor staan is om die ontmoeting van initiatief, ontwerp, omgeving en overheid niet in regels en randvoorwaarden dood te slaan, maar ruimte te scheppen voor culturele, sociale en economische experimenten.’ En dat is wat de gemeente volgens die organisatie had gedaan met het Hembrugterrein. We kunnen alleen maar hopen dat al die mooie intenties straks niet blijken te stranden op de harde realiteit van winstbejag en economische wetmatigheden.

Trofee

De Mooiwaarts-trofee wordt onregelmatig, ongeveer twee keer per jaar, uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de vernieuwing van de ruimtelijke kwaliteit. De trofee bestaat uit een neutraal oppervlak, waar elke volgende trofee-winnaar een nieuw bouwsteentje aan bijdraagt. Na vijftien winnaars vormt de gevulde ‘maquette’ het beeld van een gezamenlijk gegroeide, veelkleurige omgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen