Eis vier jaar cel voor dodelijk verkeersongeval Assendelft

Foto: Pixabay

Er is een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen de veroorzaker van het dodelijke verkeersongeluk op de N246 bij Assendelft, in oktober vorig jaar. De verdachte is een destijds 26-jarige man uit Zaandam, die sindsdien in hechtenis zit. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van de zwaarste vorm van dood door schuld in het verkeer, namelijk roekeloosheid.

Verdachte heeft zich roekeloos in het verkeer gedragen, had bovendien een enorme hoeveelheid alcohol genuttigd én liep in de proeftijd van een eerdere veroordeling voor hetzélfde gevaarlijk rijgedrag op dezélfde weg,’ aldus de officier van justitie.

‘Uitermate risicovol en verwijtbaar handelen’

Voor het OM staat vast dat de verdachte uitermate risicovol en verwijtbaar heeft gehandeld. De man is onder invloed van alcohol achter het stuur gekropen, ondanks waarschuwingen van derden om dit niet te doen; hij slingerde over de provinciale weg tussen Assendelft en Beverwijk waar op dat moment ook andere weggebruikers reden; hij reed veel harder dan is tiegestaan en haalde uiteindelijk in het aardedonker in over een dubbele doorgetrokken streep, zonder uitwijkmogelijkheden voor tegemoetkomend verkeer.

Vervolgens gebeurt datgene waarvan je als willekeurige verkeersdeelnemer hoopt dat het jou of je naasten nooit zal overkomen,’ zei de officier van justitie in haar requisitoir. De verdachte botste vrijwel direct frontaal tegen de auto van het slachtoffer.

‘Geen enkele kans’

De klap was zo ontzettend hard dat het voertuig van het slachtoffer met 33 kilomter per uur werd teruggeworpen. De auto was aan de voorzijde geheel in elkaar gereden. Het slachtoffer had geen enkele kans aan de verdachte te ontkomen en overleed ter plekke aan haar verwondingen,’ aldus de officier.

Ook het voertuig dat werd ingehaald werd geraakt, maar de inzittenden daarvan hebben geen letsel opgelopen.

‘Onuitsprekelijk leed nabestaanden’

De officier: ‘Het leed dat verdachte bij de nabestaanden heeft aangericht laat zich moeilijk in woorden uitdrukken. Het slachtoffer was een vrouw in de bloei van haar leven. De nabestaanden worstelen nog elke dag met de vraag waarom dit uitgerekend haar heeft moeten gebeuren en nemen dat – terecht – de verdachte zeer kwalijk.’

Het OM eiste naast de celstraf ook een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de maximale duur van vijf jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen