Minder dan de helft van de inwoners is een ‘gezonde drinker’

Foto: Pixabay

In Nederland wordt door 40 procent van de bevolking van negentien jaar en ouder gedronken volgens de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad (geen alcohol of maximaal een glas per dag) en is 7,2 procent een overmatige drinker. Dat laatste percentage was in 2016 in Zaanstad een fractie lager: precies zeven.

Deze cijfers zijn actueel nu uit een overzichtsstudie op basis van gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers uit negentien landen is gebleken dat één glas alcohol per dag drinken al schadelijk voor de gezondheid is. De studie verscheen onlangs in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Daarmee vergeleken is de Nederlandse richtlijn dus nog aan de soepele kant.

Het percentage overmatige drinkers is in ons land het hoogst in de regio’s Amsterdam (9,5) en Gooi en Vechtstreek en Drenthe (beide 8,6). Tot deze categorie behoren mensen die meer dan veertien (vrouwen) of 21 glazen (mannen) per week drinken.

Het percentage drinkers volgens richtlijn is het hoogst in Flevoland (48,2 procent). In Zaanstad is dat 42 procent. In Brabant-Zuidoost (34,9) en de Noord-Holland Noord en westelijk Friesland (35 procent) wordt het minst vaak volgens de richtlijn gedronken.

Zaanstad scoort goed wat betreft alcohol in het verkeer – tenminste volgens cijfers uit 2011. Toen werden in ons land gemiddeld drie misdrijven voor rijden onder invloed per 1000 inwoners geregistreerd door de politie. In Zaanstad gebeurde dat 795 keer – wat een gemiddelde van 2,5 geeft.

Op de kaart is te zien dat het aantal misdrijven voor rijden onder invloed in 2011 in het westen hoger was dan in het oosten. De regio Rotterdam-Rijnmond (5,6 keer per 1000 inwoners) spande de kroon. In Drenthe wordt het minst vaakst met drank op achter het stuur gestapt: 1,8 keer per 1000 inwoners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen